Turistul scoțian care a încercat să-l salveze pe luptătorul anticomunist Liviu Corneliu Babeș în 1989, a venit azi la București și va pleca la Brașov unde duminică se comemorează 25 de ani de la moartea eroului brașovean.

Pe  Douglas Wallance îi veți putea vedea duminică la Secvențial cu Adrian Ursu, care a realizat joi un interviu cu acesta.

Turistul scoțian, care între timp s-a mutat în Canada, l-a văzut, în urmă cu 25 de ani, pe Liviu Babeș în timp ce -și dădea foc pe pârtia de schi Bradul din Poiana Braşov.

Douglas Wallance l-a văzut pe Liviu Corneliu Babeş în flăcări şi a încercat să-l salveze. Wallance se afla la schi, în 2 martie 1989, pe pîrtia Bradul, împreună cu un amic. Cei doi au văzut cum Liviu Babeș ardea ca o torţă. Din ziua aceea, nu i-a dispărut niciodată  imaginea cu Babeş în flăcări.

După ce s-a întors în Scoţia, s-a dus la cel mai important ziar  şi a povestit ce a văzut, că un român și-a dat fost ca semn de protest împotrvita regimului communist.

Inainte de a se autoincendia, Babeș a scris pe o bucată galbenă de carton, un text cutremurător: “Stop murder! Aus­ch­witz = Braşov” (“Opriţi crimele! Aus­ch­­witz = Braşov”).

Ecoul gestului său a fost auzit, la acea vreme, de Europa de dincolo de Cortina de Fier.

În România, Securitatea a acoperit rapid urmele. Liviu Babeş avea doar 47 de ani, era pictor şi sculptor amator. Lucra ca maistru electrician la Trustul de Prefabricate Braşov.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.