Home Religie Biserica subterană, un monument unic în Europa/ Aceasta are dimensiuni impresionante și a fost ascunsă aproape 1000 de ani

Biserica subterană, un monument unic în Europa/ Aceasta are dimensiuni impresionante și a fost ascunsă aproape 1000 de ani

by Ana Barb

Saint-Jean d’Aubeterre-sur-Dronn este cea mai mare biserică subterană din Europa, tăiată în întregime din piatră solidă în secolul al XII-lea, săpată  în stânca de sub fostul castel feudal, după un plan romanic.

Scopul său inițial a fost conservarea artefactelor religioase într-o serie de gropi și într-o raclă („un recipient cu relicve sfinte”), inspirată de Mormântul din Ierusalim, care a fost descoperit în timpul primei cruciade de la sfârșitul secolului al XI-lea.

A fost opera benedictinilor, discipoli ai Saint-Maur. A fost transformat pentru a primi o bucată de cruce la întoarcerea din cruciada domnului castelului și apoi a servit în timpul Revoluției, ca fabrică și apoi ca cimitir până în 1865.

Biserica însăși și cripta ei au fost ascunse timp de secole de o cădere de stâncă și au fost redescoperite abia în anii 1950.

Amploarea acestui edificiu cu naosul de 20 de metri înălțime, galeria înconjurătoare și sutele de morminte de piatră („sarcofage”) din necropolă, mărturisesc importanța sa ca destinație sacră, religioasă.

Unic în Europa, găzduiește  racla de piatră de 6 m înălțime, o bijuterie a artei romanice, a cărei formă este inspirată din cea a Sfântului Mormânt descoperit la Ierusalim în timpul primei Cruciade. Inițiativa a venit de la Pierre de Castillon, viconte de Aubeterre, care a mărit această biserică monolitică la întoarcerea din cruciada pentru a instala acolo relicve, în același timp cu cea din Saint-Émilion.

Pelerinii care se îndreptau spre St. Jacques de Compostelle aveau nevoie de timp pentru a se ruga în fața relicvelor religioase care, credeau ei, posedau puteri protectoare pentru a le proteja în călătoria lor.

Cu mult înainte de pelerinii creștini, cultele pământului și apei au alimentat credința oamenilor în astfel de locuri sacre, această aură de magie și mister rămâne palpabilă astăzi pentru toți cei care intră în această minune naturală.

Proporțiile sale erau excepționale cu o înălțime de 20m, o lungime de 31m și o lățime de 11m.

De asemenea, adăpostește o groapă relictă, un rezervor de botez creștin timpuriu decorat cu o cruce greacă, o criptă, datând din epoca creștină, o necropolă cu peste 60 de sarcofage și o galerie accesibilă surprinzătoare de 18 m înălțime.

Această biserică a fost clasificată ca monument istoric în 1912.

Foto – Ana Barb

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.