Home Business China este în pragul deflației. Acesta este un uriaș steag roșu pentru economia globală

China este în pragul deflației. Acesta este un uriaș steag roșu pentru economia globală

by Ana Barb
  • China se clătina în pragul deflației – unde prețurile scad, mai degrabă decât cresc.
  • Banca sa centrală a redus ratele dobânzilor într-o luptă pentru a susține creșterea
  • În esență, este opusul a ceea ce se întâmplă în SUA – și acesta ar putea fi un mare steag roșu pentru economia globală.

Nimic nu merge bine pentru economia Chinei în acest moment, scriu jurnaliștii de la Insider.

De când Beijingul și-a redus restricțiile aspre pentru zero-COVID la sfârșitul anului trecut, a trebuit să se confrunte cu o creștere vertiginoasă, scăderea yuanului și o scădere bruscă a producției industriale.

Acum, țara poate adăuga deflația listei sale tot mai mari de preocupări economice.

Datele publicate luni au arătat că costul coșului mediu de cumpărături chinez a rămas același în iunie, în timp ce Indicele prețurilor de producător a scăzut brusc.

Majoritatea economiștilor văd deflația ca un scenariu de coșmar.

Acest lucru se datorează faptului că este posibil ca oamenii să amâne să cumpere lucruri cu așteptarea că acestea vor deveni mai ieftine în viitorul apropiat – iar această scădere a cheltuielilor poate trage apoi creșterea în jos.

Deflația „este un semn foarte rău din punct de vedere macroeconomic”, a spus economistul Richard Koo într-un episod recent al podcastului „Odd Lots” al Bloomberg.

„Individual, [oamenii care încearcă să economisească bani] ar putea să facă lucrurile corect, dar în mod colectiv, ei pot ucide economia”.

Japonia a fost prinsă într-o spirală deflaționistă de peste 20 de ani, ceea ce a dus la câteva „decenii pierdute” de stagnare economică.

Banca centrală a Chinei a arătat cât de serios ia atât amenințarea deflației, cât și a încetinirii creșterii prin reducerea mai multor rate ale dobânzilor – în esență, luând decizii opuse față de Rezerva Federală a SUA.

Vor funcționa aceste politici?

China este a doua țară ca mărime după Produsul Intern Brut, un exportator masiv de bunuri și o sursă uriașă de venit pentru marile companii americane, de la Apple la Nike, așa că orice încetinire este probabil să fie simțită în întreaga lume.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.