Home Stiinta Merita sa incerci stocarea sangelui din cordonul ombilical? Motive PRO si CONTRA

Merita sa incerci stocarea sangelui din cordonul ombilical? Motive PRO si CONTRA

by Oana Stănciulescu

Cantărim argumentele pro și contra pentru a ajuta la eliminarea convingerilor de a decide dacă păstrați sângele cordonului bebelușului într-o bancă privată sau îl donați unei bănci publice. Hai sa aflam mai multe despre recoltarea celulelor stem.

Ce conține sângeleine cordon ombilical?

Sângele cordonului ombilical este sângele bebelușului lăsat în placentă după nașterea copilului și cordonul ombilical este tăiat. Sângele din cordonul ombilical conține numeroase celule stem.

Istoric, sângele cordonului ombilical a fost aruncat cu placenta ca deșeuri medicale. În ultimele decenii, s-a dovedit că sângele de cordon conține celule stem și celule precursoare precoce, care pot fi utilizate pentru transplantul de celule stem salvatoare de viață pentru copii și adulți care au nevoie de un transplant de celule stem.

Sângele de cordon este sângele care se află în cordonul ombilical al bebelușului după nașterea copilului. Ceea ce diferă de acest sânge este că sunt celule stem care nu sunt diferențiate și pot crește și devin țesuturi, organe și vase de sânge. Celulele stem ombilicale pot trata multe afecțiuni, cum ar fi anumite afecțiuni ale sângelui, deficiențe imune severe și chiar anomalii metabolice rare. De asemenea, pot fi utilizate pentru a trata efectele secundare cauzate de radiații și chimioterapie, care, de asemenea, ucide celulele bune găsite în măduva osoasă. Celulele stem sănătoase pot înlocui celulele defecte și pot produce celule noi din sânge, care pot stimula imunitatea, care la rândul lor pot ajuta un copil să se vindece de o boală care poate pune viața în pericol.

Cum se colectează sângele de cordon?

După ce copilul tău este născut vaginal sau prin secțiune c, medicii se apleacă și taie cordonul ombilical, ca de obicei. Acestea pot acumula sânge din partea cordonului ombilical care este încă atașat de placentă.

De obicei, ei trag sânge într-un ac mare care este introdus în vena ombilicală (nu se află nicăieri lângă copilul tău și nu provoacă nicio durere). Suma colectată se situează undeva între 1 și 5 uncii. Este o procedură rapidă și nu interferează cu emoția, bucuria sau legătura inițială cu copilul. Sângele cordonului ombilical este apoi trimis la o bancă de cordon pentru a fi procesat și depozitat.

Pot folosi sângele de cord al bebelușului meu dacă apar boli precum leucemia?

Aceasta este probabil cea mai frecventă întrebare despre utilizarea sângelui de cordon ombilical al bebelușului. Răspunsul, din păcate, este mulți părinți consideră că, dacă își păstrează sângele cordonului ombilical al bebelușului, îl pot folosi dacă copilul lor dezvoltă leucemie mai târziu în viață. Cu toate acestea, acum știm că celulele tulpinilor din sângele cordonului inițial sunt deja „infectate”, ceea ce înseamnă că, dacă tratați leucemia cu celulele stem proprii ale copilului – o procedură numită transplant autolog -, boala poate să persiste sau să revină. Cel mai bun mod de a trata leucemia ar fi astfel cu celulele stem ale unui donator. Momentan, transplanturile autologe pot fi utilizate numai pentru anumite boli, cum ar fi mielomul multiplu, anemia aplastică și unele tumori solide, cum ar fi medulloblastomul, retinoblastomul și neuroblastomul.

Poate fi folosit sânge de cordon ombilical pentru frați?

Da. Folosirea sângelui de cordon de la un donator care se potrivește – fie că este vorba de un frate sau de un donator fără legătură – se numește transplant alogen și este o utilizare mult mai frecventă a sângelui de cordon. Și puteți utiliza de fapt celule stem donate pentru multe tipuri de leucemie, limfoame, anemii, tulburări de deficiență imună severă și multe tulburări metabolice moștenite. De fapt, părinții au de două ori mai multe șanse să folosească celulele stem ale bebelușului pentru o soră, decât pentru propriul copil.

Așadar, dacă aveți un alt copil sau cineva din familia pe care știți că ar putea beneficia de un tratament cu celule stem, banca de sânge de cord poate fi calea potrivită pentru dvs.

Ce este banca de celule stem privata?

Părinții au opțiuni atunci când vine vorba de stocarea celuelor stem. Puteți plăti pentru depozitarea privată, ceea ce înseamnă că doar tu și familia ta, aveți acces la sângele cordonului ombilical al bebelușului. Aceasta ar putea fi o opțiune excelentă dacă știți că un membru al familiei are o boală care ar putea fi tratată cu sânge de cordon. Dar stocarea sângelui de cordon într-o bancă privată de sânge poate avea costuri suplimentare, cu o taxă anuală de întreținere pentru stocarea celulelor stem; și nu este acoperit de asigurare.

Concluzie

Părinții interesați de a banca celule stem privind conservarea sângelui din cordonului ombilical al copilului lor au mai multe de făcut. Primul pas ar trebui să fie investigarea companiei: de cât timp este pe piață? Îndeplinește în mod voluntar unele dintre aceleași standarde ca băncile de cabluri publice? Câte unități din sângele de cord al băncii au fost utilizate cu succes?

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.