Concordia, cea mai mare confederație patronală din România, critică propunerile vehiculate în spațiul public de creștere a taxelor pentru a acoperi gaura din buget și acuză Guvernul PSD-PNL pentru că a ignorat avertismentele Consiliului Fiscal, care a avertizat modul în care a întocmit bugetul de stat pe acest an.
Confederația Patronală Concordia critică măririle de taxe pe repede-înainte
- „Este inacceptabil ca Guvernul să introducă noi taxe sau să elimine facilități fiscale cu aplicabilitate într-o lună. Codul Fiscal prevede un minimum de 6 luni, iar din punctul nostru de vedere ar trebuie să fie un termen de minimum 12 luni. Termenele de implementare prea scurte vor pune în dificultate multe companii din România, care nu se pot adapta cu ușurință la astfel de viraje bruște ale politicii fiscale”.
- „Un pachet de măsuri inadecvat, amplu și introdus peste noapte va crea probleme considerabile sectorului privat. În așteptarea măsurilor concrete – și solicităm Guvernului să le facă publice cât mai repede – această scrisoare are rolul de a puncta câteva aspecte de natură principială care nu pot lipsi din această dezbatere”, a transmis Concordia, într-o scrisoare publică citată de Economedia.
Concordia mai susține că marile reforme nu trebuie făcute prin ordonanțe de urgență și fără un dialog consistent cu mediul de afaceri.
„În situații absolut excepționale, când modificările și/sau completările la Codul Fiscal se adoptă prin ordonanțe, respectiv se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, ordonanțele în cauză trebuie să respecte termenele de intrare în vigoare prevăzute de Codul Fiscal pentru o lege de modificare”, se mai arată în document.
Aceasta mai susține e necesar, în primul rând, ca statul să eficientizeze modul în care sunt cheltuiți banii publici pentru a reduce risipa.
Concordia: Guvernul să achite sumele datorate agenților economici
De asemenea, Concordia cere Guvernului să reformeze ANAF, pentru a fi eliminată evaziunea fiscală, și să achite în termenele prevăzute de lege sumele datorate agenților economici: „Întârzierile la plată sunt substanțiale în cuantum și timp restant și pun o presiune semnificativă asupra lichidității și dezvoltării sectorului privat, fie că vorbim de sume datorate încă sectorului energetic, din rambursări de TVA sau de concedii medicale”.