Home Mancare Supă de tarhon (reţetă ardelenească)

Supă de tarhon (reţetă ardelenească)

by Ovidiu Majlat

Punem apă la fiert. Când dă în clocot, adăugăm puiul taiat bucăţi. Avem grijă ca primele minute să luăm spuma care se formează. Separat călim ceapa. Dacă puiul este de casă, adăugăm doar ceapa călită, nu şi uleiul în care am călit ceapa. Puiul de casă lasă destulă grăsime în supă. În cazul în care e de “Avicola” putem adăuga şi uleiul. După  ce nu mai face supa spumă, adăugăm ceapa călită, legumele tocate mărunt şi tarhon mărunţit. Dacă tarhonul este verde, adăugăm puţin la început, iar la final presărăm mai mult, doar după ce am oprit supa de la fiert. Dacă tarhonul este din oţet, care e şi mai gustos, aşa putem folosi oţetul cu gust de tarhon pentru a acri, atunci putem adăuga o cantitate mai mare.

 ciorba de tarhon ingrediente

Când totul este fiert, adăugăm albuşurile de ou. Separat, galbenuşurile le amestecăm bine cu patru, cinci linguri de smântână. Din supa care fierbe luăm un polnic de supă şi adăugăm peste oul cu smântână. Aşa evităm brânzirea lor când le adăugăm în supă.

Ulterior, acrim cu puţin oţet sau cu oţetul din borcanul de tarhon, dacă avem aşa ceva, apoi adăugăm sare şi piper, după gust. Mai lăsăm câteva minute, oprim focul şi adăugăm amestecul de gălbenuş de ou cu smântână, apoi presărăm din nou tarhon tocat mărunt.

Supa de tarhon se găteşte în general în perioada Paştelui, atunci când este folosit capul de miel, este un deliciu, dar cum mulţi nu agreează carnea de miel, o înlocuim cu pui şi aşa ne putem bucura de o astfel de delicateţe în toată perioada anului.

phd2688t2n1

Tarhonul  este „Buruiana Șarpelui”, dar și „Iarba Artemidei”.  Artemis era zeița vegetației sălbatice, silvestre. A șarpelui, întrucât era un remediu bun pentru mușcăturile de șarpe. Iar șarpele, după cum se știe, este întruchiparea duhului înțelepciunii practice, din care face parte și știința vindecării / lecuirii cu ierburi medicinale (pe scurt, medicina populară).

INGREDIENTE

Morcovi: 3-4

Pătrunjel, rădăcină: 3-4

Păstârnac: 1-2

Ţelină: 1

Sare

Piper

Pui

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.