Piadina italiană sau Piada (lipie piadina) este o pâine subțire, a cărei proveniență se află în regiunea istorică Romagna.
Preparată din câteva ingrediente de bază, precum făină albă, ulei de măsline sau untură, sare și apă, este unul din cele mai gustoase preparate tradiționale. Produs care a fost adăugat pe lista produselor alimentare tradiționale din Italia, regiunea Emilia Romagna.
Pe vremuri, piadina se prepara pe un vas de teracotă, însă, în zilele noastre, tigaia plată și antiaderentă sau grătarul electric sunt preferate pentru coacere.
„Se prepară din făină albă amestecată cu apă și sare. Apoi, se frământă cu lapte și cu puțină untură.”
Lipiile piadine sunt vândute imediat după preparare în chioșcuri specializate denumite piadinerii, umplute cu brânzeturi, mezeluri, legume, pește, ouă, humus, fructe, dar și gem, Nutella, miere etc.
Este un aliment versatil care poate mulțumi pe cei care consumă carne, dar și pe vegani sau vegetarieni.
Tradiția italiană
Fiecare colț de stradă din Romagna are o trattorie care prepară acest aliment local incredibil. Preparatul tradițional este pufos și aromat datorită unturii care pătrunde foarte bine făina.
Iubitorii de tradiție aleg să servească piadina tradițională, a cărei umplutură de bază este: brânză, prosciutto și rucola.
Într-adevăr pot fi cumpărate și din magazine, însă nu există termen de comparație între acestea și cele artizanale.
Cum se păstrează piadina proaspătă?
Fără umplutură se poate păstra la frigider pentru două zile, într-un recipient închis ermetic.
Dacă se răcesc după gătire, pot fi congelate. Câteva secunde într-un cuptor cu microunde le vor dezgheța, ulterior putând fi umplute cu ingredientele preferate.
Rețeta originală de piadina
Care este deosebirea dintre aluatul de pâine și aluatul de lipie piadină?
Deosebirea dintre pâinea obișnuită și piadina este dospirea aluatului în cazul pâinii, în timp ce aluatul piadinei italiene trebuie să stea câteva zeci de minute pentru a fi mai pufos.
Pentru o piadina tradițională ai nevoie de aproximativ 60 de minute, timp de preparare și coacere.
Timp de preparare a aluatului
- 5 minute.
Timp de odihnă a aluatului
- 40 de minute.
Timp de coacere
- 20 de minute.
Ingrediente pentru 6 piadine:
- 500 de grame de făină albă Molino Ferrari recomandată pentru orice aluat;
- 220 ml de apă la temperatura camerei;
- 80 ml de ulei de măsline extravirgin sau 80 de grame de untură;
- 1 linguriță de sare fină;
- ⅓ linguriță de bicarbonat de sodiu (praf de copt).
Acestea sunt ingredientele ce se regăsesc în rețeta de piadină, o rețetă italiană cu o semnificație valoroasă pentru acest popor.
Mod de preparare
- Se pune făina într-un bol, împreună cu praful de copt și puțină sare;
- Se amestecă bine, după care se adaugă ulei sau untură;
- Se adaugă apă la temperatura camerei. Se amestecă tot pentru câteva minute până când aluatul devine fin și compact. Dacă aluatul se lipește de degete, se presară câteva picături de făină. Înainte de coacere, aluatul nu trebuie să fie lipicios;
- După preparare, aluatul se acoperă cu o folie de aluminiu și se lasă aproximativ 30 de minute, la temperatura camerei. Ulterior, se împarte aluatul în 6 porții egale;
- Din cele șase porții se formează câte o biluță, după care se acoperă încă 10 minute cu un prosop de bucătărie. Se rulează fiecare minge și se formează câte un disc cu o grosime de ⅘ și diametrul egal în cazul tuturor;
- Se coc rând pe rând. În timp ce se coace una, se recomandă ca celelalte să fie acoperite cu un prosop pentru a se evita uscarea aluatului;
- Fiecare lipie se coace într-o tigaie antiaderentă, se întoarce după 1 minut sau când se observă bule pe suprafața acesteia. Se repetă, înțepând cu furculița ici-colo. Fiecare lipie se coace câte două minute pe fiecare parte. Știi că este gata când a lipia piadină are o nuanță gălbuie și când sunt prezente pete mici negre pe suprafață;
- După coacere, se așează una peste alta și se acoperă cu un prosop pentru a nu se răci;
- Le poți umple cu ce dorești. Mai jos vei găsi o varietate de umpluturi, printre care și cea mai delicioasă și populară dintre ele.
Umpluturi delicioase pentru piadine
Sursă foto: thenoseychef
Umplute cu brânzeturi, mezeluri, fructe, pește sau consumate ca atare, piadinele satisfac papilele gustative atât de tare încât vei dori să le încerci cu multe ocazii.
Piadina cea mai populară este cea a cărei umplutură este un amestec de prosciutto, brânză și rucola.
Rețetă de piadină cu Prosciutto, Rucola și brânză Ricotta
Sursă foto: foodandwine
Rețeta de aluat este cea de mai sus. Dacă vrei ca în loc de apă, să folosești lapte, tu decizi. Mai jos vei găsi ingredientele și modul de preparare a umpluturii.
Ingrediente:
- ¾ dintr-o ceașcă de brânză ricotta din lapte integral;
- ½ linguriță coajă de lămâie rasă și 2 linguri de zeamă de lămâie;
- sare Kosher și piper negru măcinat;
- 8 felii de prosciutto la temperatura camerei;
- 4 căni de rucola;
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin Dante Frantolio, pentru obținerea gustului autentic italian;
Rețeta de piadina sandwich
Sursă foto: fooditswhatido
Ingrediente necesare pentru a umple două lipii:
- 1 ceapă roșie;
- 1 măr;
- oțet din vin alb;
- 200 de grame de ton;
- 30 de grame brânză Gouda;
- 2 linguri iaurt;
- muștar;
- sare fină Italkali, extrasă mecanic din zăcăminte saline din subsolul sicilian;
- piper;
- sos picant (opțional);
- salată.
Sursa- Supermercato