Home Calatorie Nu este Portofino, dar așa pare: Parga te farmecă pentru totdeauna!

Nu este Portofino, dar așa pare: Parga te farmecă pentru totdeauna!

by Oana Stănciulescu

Nu este Positano, nu este nici Portofino, dar are puțin din fiecare. Se numește Parga, este o fostă cetate venețiană, și te farmecă de cum ai ajuns. E o localitate mică și cochetă, veselă și la colorit, aidoma surorilor ei mai cunoscute, dar și ca atmosferă.

De Parga te îndrăgostești imediat, iremediabil, iar după un timp scurt consideri că este un loc familiar, unde o să vrei să te întorci mereu. Priveliștea este minunată, oamenii sunt calzi, prietenoși, iar mirosul florilor te învăluie din toate curțile și toate cotloanele.

În Parga vrei să te tot întorci, indiferent dacă pe lista ta sunt și alte locuri din Grecia.

Unde să mănânci

În Parga poți să mănânci bine la orice tavernă la care te oprești, fie că este pe faleză sau e ascunsă pe străzile lăturalnice. Dar de departe, cea mai extraordinară mâncare este la taverna Krioneri, unde în fiecare zi te crezi într-un film cu experiențe culinare sau reportaj de pe Travel TV, acolo unde bucătari celebri gătesc singuri sau cu localnici faimoși pe te miri unde, în ce loc uitat de pe glob.

La Krioneri poți să te crezi alături de Catherine Zeta-Jones și Aaron Eckhart în No reservations sau Bradley Cooper, Sienna Miller, Dustin Hoffman, Daniel Bruhl, Emma Thomson, Uma Thurman în Burnt.

Pentru că la Krioneri nu este doar despre mâncare, ci și despre bucuria de a fi cu ceilalți, de a socializa, de a mânca la feld e gustos ca la bunica acasă. Este vorba despre voie bună, energie bună, o stare de bine pe care o ai de fiecare dată când le pășești pragul. Te simți ca într-o mare familie grecească, italienească sau, de ce nu, românească.

În plus, orice alegi din meniu, papilele tale gustative vor fi în extaz. Poți savura mai multe feluri de mâncare, de la specialități grecești, la reinterpretări ale unor feluri de mâncare din diverse zone ale țării, cum ar fi gemista, musaka, stifado, stuffed aubergines, calamari, sardines, octopus, sea bass. Este un loc agreabil, un loc cu energie bună, iar mâncarea este la fel de gustoasă ca la un restaurant cu stele Michelin. O afacere de familie de succes, dacă te iei după numărul de persoane care trec pragul și se tot întorc la taverna cu verdeață.

Unde să stai

Orice hotel sau pensiune vei alege este așa cum te aștepți, fie că e pe faleză, fie că stai pe o stradă de unde priveliștea este de 100 de puncte sau alegi o pensiune mai retrasă. De data aceasta am optat pentru Akanthus studios, o afacere de familie unde jumătate din aceasta este din România. Diana, o tânără simpatică și politicioasa din Sibiu, căsătorită cu un grec care a moștenit pensiunea de la tatăl lui, o gestionează punând mult suflet și energie. De cum intri, în holul comun găsești limonadă la discreție pentru cei însetați de pe drum, iar Andreas, fiul cel mic al Dianei, îți zâmbește de la o masă unde desenează și își face temele.Vorbește o română perfectă. Pe Diana o găsești la orice oră din zi dornică să ajute cu un sfat, o sugestie sau o informație. Este mereu veselă și comunicativă.

Camerele de la Akanthus sunt frumoase, curate, cu balcoane generoase, de unde pătrunde mirosul florilor care te însoțește în tot orașul.

În secolele XV și XVI, Parga a fost cucerită de Veneția și a devenit un important centru comercial și militar

Parga este un oraș situat în regiunea Epirus din nord-vestul Greciei, pe coasta Mării Ionice. Istoria orașului este strâns legată de istoria regiunii Epirus și a avut o serie de influențe culturale și politice de-a lungul timpului.

În perioada clasică a istoriei grecești, Parga era cunoscută sub numele de Toryni și făcea parte din liga de orașe grecești numită Acarnania. În secolele care au urmat, regiunea a fost invadată de romani, bizantini și normanzi, care au lăsat o amprentă puternică în cultura și arhitectura orașului.

În secolele XV și XVI, Parga a fost cucerită de Veneția și a devenit un important centru comercial și militar. În perioada de stăpânire venețiană, orașul a fost fortificat cu ziduri și turnuri de apărare care există și astăzi și a fost un important port pentru comerțul cu țările din Balcani și din Marea Neagră.

În secolul al XIX-lea, Parga a devenit parte a Greciei independente și a fost integrată în noul stat elen. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, orașul a fost ocupat de forțele germane și italiene, iar mulți locuitori au suferit de foame și de alte privațiuni.

În prezent, Parga este o destinație turistică populară, datorită frumuseții sale naturale și a istoriei sale bogate. Orașul atrage turiști din întreaga lume, care vin să viziteze vechile fortificații venețiene, plajele frumoase, și să exploreze regiunea Epirus, cu peisajele sale pitorești și istoria sa bogată.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.