Data de 6 decembrie marchează începutul Sărbătorilor de iarnă care vor reuni într-un stil unic, tradiții creștine și păgâne, timp de mai bine de o lună și jumătate, ba chiar cu bătaie în noul an: Sărbătoarea Sfânului Nicolae, Ignatul, Celebrarea Nașterii Domnului, Anul Nou, Sfântul Vasile, Botezul Domnului, Sfântul Ioan etc.
Din 6 decembrie, zi dedicată preamăririi Sfântului Nicolae, se pornesc pregătiri pentru Crăciun, colinde și deja resimțim vibrațiile și speranțele către noul an.
Sărbătoarea Sfântului Ierah Nicolae reprezintă, după unele calendare, data trecerii la Domnul a Episcopului Nicolae de Mira (provincie situata actualemente in Turcia) , iar după alte surse, ziua în care Sfântul Nicolae Micianul I s-ar fi aratat în vis lui Constanin cel Mare, cerându-I să-I ierte pe toti cei condamnati la moarte.
Traditia mai spune ca Nicolae Licianul ar fi participat, in calitate de episcop, la Sinodul ecumenic din 325 de la Niceea, si, iritat de ereziile lui Arie, i-ar fi tras acestuia o palma. De aici provine obiceiul ca celor neascultatori sa li se ofere o joarda, spre indreptare. Folclorul romanesc a prelucrat aceasta traditie, astfel ca joarda trebuia sa provina dintr-un mar si, daca este pusa in apa si infloreste pana la Nasterea Domnului, inseamna ca cel care a primit-o va avea parte de spor, viata buna si bucurii. De altfel, aceasta traditie este si originea refrenului colindelor care pornesc din aceasta zi – “florile dalbe, flori de mar”.
Sfantului Ierarh Nicolae I s-a atribuit in timp rolul de protector al saracilor, vaduvelor, marinarilor si luptatorilor, dar si cel de vindecator de trup, suflet si minte.
Tot Sfantul Nicolae este la originea obiceiului de a pune cadouri in ghetute. Se spune ca episcopului i-ar fi ajuns la urechi vestea ca un nevoias, tata a 3 fete de maritat, planuia sa le ia copiilor viata, neavand zetre pentru a le casatori. Astfel ca Sfantul s-a strecurat noaptea pe hornul casei si a aruncat cate 3 pungute cu galbeni in interiorul caminului. Cum la gura cuptorului erau pusi ciorapii la uscat, pungile cu bani au ajuns in sosete, iar intamplarea a devenit traditie.
Obiceiurile s-au transformat, astfel ca de la sosete s-a trecut la ghetute, iar introducerea lui Mos Craciun in panoplia binefacatorilor iernii a adaugat mai multa bucurie Sarbatorilor, lasandu-I acestuia din urma traditia …sosetei.
Ramasitele pamantesti ale Sfantului Ierah Nicolae Episcop de Myra se afla in biserica San Nicola, din Bari, Italia, dar,  foarte important de stiut, o parte din mana dreapta a sfantului se afla in biserica Sfantul Gheorghe cel Nou, situata in centrul Bucurestiului, chiar la kilometrul zero al Capitalei.
Celor peste 800.000 de romani care-si sarbatoresc onomastica le uram “La multi ani!” si tuturor crestinilor sa aiba spor la rugaciune si viata buna!

 

 

 

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.