Home Opinie Marele mister al anticipatelor

Marele mister al anticipatelor

by Sorin Rosca Stanescu

Sambata, Crin Antonescu a avertizat PDL ca nu este deloc exclus ca, daca se rupe USL, in locul unui Iohannis ministru si vicepremier, sa apara un Iohannis prim-ministru. Atat de surprinzatoare a fost, pentru cei mai multi, aceasta afirmatie, incat alta, dupa parerea mea mult mai spectaculoasa, a trecut aproape neobservata. Pentru ca, tot sambata, in aceeasi interventie, la acelasi post de televiziune, presedintele PNL a mai vorbit, in premiera, si despre posibilitatea unor alegeri anticipate. Aceasta este o adevarata bomba cu ceas.

 

Pe mine unul nu ma poate lua prin surprindere scenariul conform caruia PNL vizeaza, intr-o perspectiva imediata sau oricum pe termen scurt, crearea unui Guvern Klaus Iohannis. De altfel, sunt primul, din cate stiu, care, de mai multe zile, a ataras atentia ca un asemenea proiect nu poate fi exclus sub nicio forma din calcule. La fel cum PSD-ul poate forma o majoritate, e drept, fragila, si PNL ar putea fi in situatia de a dispune de o majoritate. Tot fragila. Cu cine poate face PSD majoritate? Cu ajutorul parlamentarilor UNPR, PC, cu o parte din PP-DD si cu parlamentarii minoritatilor, inclusiv cei ai UDMR. Dar PNL? Cu cine ar putea face o majoritate? Cu PDL, cu partidul devenit parlamentar al Miscarii Populare, cu cea mai mare parte a PP-DD, dar si cu UDMR, in ideea ca, finalmente, aceste partide se vor regasi in familia popularilor europeni. Intr-o asemenea eventualitate, parlamentarii celorlalte minoritati, altele decat cea maghiara, se vor alatura si ei taberei liberale. Acest scenariu poate fi inteles si acceptat din punct de vedere logic. Sub aspect psihologic, el este insa socant. Pentru ca presupune, in mod obligatoriu, acordul si sustinerea lui Traian Basescu. Dar nu Traian Basescu este cel care, in mod repetat, s-a pronuntat favorabil in legatura cu Klaus Iohannis, insistand chiar ca PSD sa accepte solicitarea PNL? Si nu este Klaus Iohannis cel pe care liberalii, UDMR-ul si alte forte politice l-au mai sustinut o data pentru a ajunge premier?

 

Dar, cum spuneam, nu acest anunt al lui Crin Antonescu este adevarata bomba cu ceas. Ci celalalt. Cel referitor la posibilitatea unor alegeri anticipate. Bomba, care a trecut aproape neobservata, nu a fost lansata intamplator. Ea nu reprezinta vreo eroare a presedintelui PNL si, cu atat mai putin, vreun derapaj verbal. Este parte a unui posibil proiect. La ce fel de anticipate s-ar fi putut referi Crin Antonescu? La anticipate prezidentiale? La anticipate parlamentare? Sau la ambele anticipate?

 

Cum s-ar putea ajunge la alegeri parlamentare anticipate? Conform Constitutiei, doar prin caderea succesiva a unor propuneri de prim-ministri. Prin imposibilitatea ca, intr-un termen rezonabil, Romania sa poata sa aiba un Guvern stabil. Dar tocmai am aratat cum, in aceasta tara, chiar in asemenea momente tensionate, este posibila, din punct de vedere aritmetic, formarea nu a unei majoritati, ci chiar a doua majoritati. Fie in jurul PSD, fie in jurul PNL. Numai ca, in acest moment, la butoanele Executivului se afla PSD. Beneficiind de precedentul Tariceanu, cand PDL a plecat de la guvernare, dar PNL a continuat sa aiba un premier, fara a mai fi nevoit sa treaca pe la Cotroceni, PSD, astazi, ar putea dormi linistit. In sensul ca presedintele Traian Basescu, chiar daca ar fi aliat cu PNL sau chiar daca, din alte motive, ar fi interesat sa ajute acest partid, nu ar putea interveni si nu ar putea impiedica formare Guvernului Ponta III. In schimb, acest Guvern Ponta III ar putea sa fie expus unei motiuni de cenzura castigatoare daca PNL ar reusi, in zilele viitoare, sa formeze o noua majoritate. O asemenea eventualitate ramane deschisa chiar pana la alegerile prezidentiale. Deci, oricand, in eventualitate unei motiuni de cenzura castigatoare, poate fi imaginata fie crearea unui Guvern Klaus Iohannis, fie, in caz de blocaj ulterior, declansarea alegerilor parlamentare anticipate.

 

Dar daca domnul Crin Antonescu s-a referit la prezidentiale anticipate? Teoretic, este posibil. Dar numai in masura in care Traian Basescu demisioneaza. Admitand ca s-ar intampla acest lucru inainte cu cateva luni de incheiere mandatului sau prezidential, interimar la Cotroceni ar ajunge presedintele Senatului. Deci Crin Antonescu. El si-ar putea netezi astfel drumul catre un mandat prezidential, dar, in acelasi timp, ar putea utiliza intreg arsenalul de care, in prezent, dispune Traian Basescu pentru a forta, pana la alegeri, instalarea unui Guvern PNL. Adica Klaus Iohannis. Sau, si iata acesta este al treilea scenariu posibil al anticipatelor, tot presedintele in exercitiu, indiferent cine ar fi el, daca doreste, poate determina alegeri parlamentare anticipate pur si simplu prin lansarea unei propuneri imposibile, care nu poate fi adjudecata de principalele forte politice, de persoana insarcinata sa formeze noul Guvern.

 

Toate variantele de mai sus, care, iata, incep sa fie lansate nu de un analist sau altul, ci chiar de principalii actori ai scenei politice, presupun, in esenta, un stadiu avansat al coagularii doctrinare. Adica o separare clara intre dreapta si stanga. Este Romania pregatita pentru un asemenea tip de lupta? Si unde se plaseaza Traian Basescu? Cata credibilitate prezinta el, in eventualitatea declansarii unui razboi atat de complicat? Daca este nevioe de un garant, cine este garantul? Nu cumva el se afla la Berlin?

 

Sursa: CorectNewshttps://www.corectnews.com/politics/marele-mister-al-anticipatelor

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.