Home Calatorie La pas prin Sibiu

La pas prin Sibiu

by Ioana Popescu

De Ilinca Brânzei

Dacă te-ai decis ca în acest an să-ţi faci vacanţa sau să petreci un week-end în ţară, îţi sugerăm să nu ocoleşti Sibiul. Nu te costă mult şi îţi garantăm că vei avea parte de distracţii şi lucruri interesante. Ca să fim siguri că nu dăm greş, am experimentat chiar noi acest program.

E vineri seară. După ce te cazezi la o pensiune cochetă, te poţi scutura de agitaţia din Capitală, bucurându-te de o cină tihnită la Weinkeller – Pivniţa de vinuri, un restaurant situat chiar în inima Turnului Scărilor. Acolo, după cum îl trădează denumirea, poţi savura vinuri excelente atât româneşti, cât şi câteva internaţionale, alese pe sprânceană. Oferta culinară, specifică unei crame, include reţete tradiţionale, dar şi specialităţi, iar meniul zilei (16 RON/ persoană) se schimbă săptămânal.

Mai târziu, dacă ai chef de distracţie, poţi încerca atmosfera din Oldies, un loc plin de petrecăreţi în căutare de oldies, but goldies.

A doua zi, sâmbătă dimineaţa, mergi la Cafe Wien (chiar lângă Biserica Evaghelică), care reuneşte definiţia unei cofetării cu o cafenea, ambele cu specific vienez. Este un loc unic în Sibiu, de pe a cărui terasă se dezvăluie panorama superba a „Oraşului de Jos”.

De aici, o porneşti hai-hui prin centrul istoric, fără să ratezi câteva atracţii majore:

„Piaţa Mare” unde poţi admira Palatul Brukenthal, Biserica Romano-Catolică (1738), clădirea Primăriei (1905), Casa Lutsch (1424), Casa Haller (1470), casa Hecht (1456), Casa Albastră care găzduieşte Galeria de Artă Românească a Muzeului Brukenthal şi care nu trebuie în niciun caz ratată pentru că aici îţi încântă ochii şi sufletul opere ale maeştrilor Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Aman.

Piaţa Mică – de o formă nedefinită, cu un guler de felinare din fontă extrem de decorative şi cu parfum de secolul al XIX-lea, poate fi considerată inima oraşului ;

Turnul Sfatului (1324) – situat chiar între cele două pieţe, oferă o panoramă superbă asupra oraşului şi munţilor Făgăraş din apropiere.

Turnul Gros (1540) – recent renovat, găzduieşte astăzi Filarmonica de Stat a Sibiului.

Podul Minciunilor (1859) – primul pod de fier forjat din România era cândva locul de promenadă a tinerelor cupluri din Sibiu ; se spune că pe el au fost rostite promisiuni şi jurăminte de către tineri îndrăgostiti, însă foarte multe dintre ele erau minciuni.

De aici te poţi pierde pentru câteva ore pe străduţele înguste şi pline de farmec din zonă, iar dacă vrei să le duci celor dragi de acasă un suvenir original, găseşti chiar la doi paşi, în Casa Artelor (care găzduia cândva piaţa măcelarilor), într-un mic butic, M’Art, cu mobilier pictat cu motive transilvănene.

S-a facut amiază şi foamea îţi dă târcoale; pentru un festin săsesc autentic, îţi recomand restaurantul Hermania, unde atmosfera este întregită de muzica nemţească, costumele tradiţionale săseşti ale ospătarilor şi un şemineu gigantesc.

Dacă ai chef de relaxare, după-amiaza poţi da o fugă până la Ocna Sibiului (la 15 km), unde te aşteaptă un complex balnear bine pus la punct– piscine cu apă sărată (la interior şi exterior), hammam, jacuzzi, saună, sală de fitnes, teren de tenis. Sau poţi alege să faci o drumeţie la Cisnădioara (la 7 km), un sat cochet ce a devenit – datorită zonei atractive – un loc preferat de mulţi pentru concediu, dar şi pentru locuit.

Seara o poţi încheia pe acorduri de jazz live în Atrium Cafe sau Imperium Pub ori la o terasă într-una din cele două pieţe care îţi dau senzaţia că te afli fie pe scena unui teatru, fie într-un burg medieval.

Dimineaţa zilei de duminică ai putea s-o dedici unei plimbări alene în aer liber prin Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra, care se întinde pe 96 de hectare !!! La prânz te poţi opri la Hanul din Bătrâni, cu specific românesc, şi pe care îl găseşti chiar lângă o popicărie veche adusă din Păltiniş. Sau dacă eşti o fire sportivă, poţi face o plimbare pe două roţi, închiriind o bicicletă din parcul Sub Arini.

S-a facut deja dupa-amiază şi trebuie să pleci spre casă; oftezi, dar o porneşti la drum ! Nu-i nimic! Ai văzut multe locuri revigorante, aşa că îţi simţi bateriile reîncărcate şi ştii sigur acum că va exista şi o dată viitoare când vei porni din nou la pas prin Hermannstadt.

Dacă vrei să-ţi programezi vizita la Sibiu în funcţie de spectacolele din acest an, atunci nu uita că în iulie are loc Raliul Sibiului; în august ARTmania şi Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” în septembrie Târgul Olarilor din România şi Festivalul Artei Lirice; în octombrie – Festivalul internaţional de film documentar de la Sibiu; în noiembrie – Salonul Internaţional de Artă Fotografică şi Festivalul Naţional de muzică Folk şi Poezie; iar în decembrie – Târgul de Crăciun.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.