Deşi cei mai mulţi dintre noi căutăm vacanţe cu plaje însorite există însă şi persoane care preferă să fugă de căldură sezonului estival. Aşa că o destinaţie ideală, departe de arşita soarelui, care atrage zeci de mii de turişti anual este Norvegia.
Cunoscută şi ca ţara fiordurilor, Norvegia are nenumărate panorame, cu peisaje care îţi taie răsuflarea. Fiordurile, care s-au format o dată cu retragerea gheţarilor, se numără printre cele mai spectaculoase privelişti din lume.
Norvegia este şi ţara cascadelor, râurilor rapide, munţilor măiestuoşi, lacurilor cristaline şi vâltorilor de apă. Calotele albe ale gheţarilor pot fi zărite printre vârfurile munţilor, mai ales în regiunile de vest şi de nord ale ţării.
În estul Norvegiei există păduri întinse, în timp ce ţărmurile din sud-vest şi din nordul extrem oferă lungi plaje cu nisip.Cele peste douăzeci de parcuri naţionale le oferă iubitorilor de natură posibilitatea să admire peisaje sălbatice. Pentru iubitorii de animale, se organizează numeroase „safari†pentru fotografiat elani, balene, castori sau vulturi.
Cu ieşire la Oceanele Arctic si Atlantic, Norvegia are o istorie spectaculoasa datorita vikingilor care au cutreierat mările lumii pe vestitele lor corăbii. De asemenea, Norvegia oferă o mare varietate de muzee şi expoziţii de interior dar şi în aer liber.
Capitala, Oslo, este situată la capătul fiordului cu acelaşi nume, înconjurată de dealuri şi munţi, iar pe teritoriul oraşului există 40 de insule.
Dacă vizitaţi Oslo nu trebuie să rataţi colecţia excelentă de muzee şi Palatul Regal.
Deasupra oraşului se află un centru de schi, atracţie majoră tot timpul anului, cu un muzeu de schi şi un simulator care vă oferă experienţa virtuală a unei sărituri cu schiurile.
Oraşul istoric Bergen, poartă spre ţinutul fiordurilo,r este pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Dacă ajungeţi la Bergen trebuie neapărat să faceţi un drum cu telecabina sau funicularul până pe vârful munţilor ce înconjoară fostul port hanseatic.
Nu întâmplător, Norvegia este numită şi Tărâmul Soarelui în Miez de Noapte pentru că în Oraşul Tromso, situat deasupra cercului Arctic, soarele nu răsare niciodată iarna, iar vara nu apune.
Din punct de vedere gastronomic, Norvegia este recunoscută pentru preparatele sale pe bază de produse proaspete, în special peşte. Somonul afumat, somonul sărat, păstrăvul, heringii, crevetii cumpăraţi direct din barca pescarului sunt numai câteva din deliciile culinare de care vă puteţi bucura în Norvegia. Veţi găsi, de asemenea specialităţi de carne de ren, de elan, de cerb sau de cocoş de munte. Brânza de capră este o specialitate norvegiană. Acest fel de brânză maronie, dulce, nu este prea cunoscută în afara ţării, dar norvegienii o adoră. Băuturile alcoolice sunt destul de scumpe în Norvegia şi se pot cumpăra din magazine speciale.
Vacanţa în Norvegia nu este pentru toate buzunarele, un circuit al ţării costă începând de la 700 de euro, pentru 10 zile, dar poate ajunge şi la 3000 de euro. Dacă însă sunteţi printre cei care vă permiteţi o asemenea vacanţă ar fi păcat să nu alegeţi să vedeţi acest ţinut unic.
M.I.