Valea Lotrului a devenit în ultimele luni un important punct de atracţie pentru iubitorii ciclismului, mai ales după deschiderea şoselei de mare altitudine Transalpina.
La sfârşitul săptămânii trecute, pe traseul Brezoi – Obârşia Lotrului a avut loc un concurs de ciclism denumit „Road Grand Tour 2015”, organizat de Asociaţia Judeţeană de Ciclism Prahova, la care au participat aproximativ 300 de ciclişti din toată ţara. Concursul s-a desfăşurat pe traseul DN 7A, cu punctul de start în oraşul Brezoi şi a continuat spre Voineasa, având punctul de sosire la ora 14.00, în Obârşia Lotrului, intersecţia DN7A cu DN767C Transalpina.
Primarii din zonă au observat şi ei oportunitatea oferită de iubitorii acestui sport, care se pot bucura de peisajele sălbatice şi pot fi atraşi de traficul auto redus de pe Valea Oltului şi Transalpina, astfel încât primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, se gândeşte deja să transforme pasiunea cicliştilor în beneficiu turistic. Acesta are în proiect realizarea uneia dintre cele mai mari piste de cicloturism, în lungime de nu mai puţin de 30 de kilometri, având traseu atât pe Valea Oltului, dar şi pe Valea Lotrului.
„Vom avea o pistă de biciclete care va merge pe Defileul Oltului şi pe Valea Lotrului până la Păscoaia, oferind nu doar un traseu impecabil, dar şi un peisaj minunat. Pista va avea toate ingredientele necesare pentru a atrage aici turişti şi amatori ai drumeţiei pe două roţi şi va reuşi să facă din Brezoi o destinaţie turistică de excelenţă. De altfel, numărul de locuri de cazare din Brezoi a ajuns la 500, şi se află în creştere”, a spus Schell.
Finanţarea pentru realizarea acestui proiect ar putea fi asigurată din fondurile existente la bugetul primăriei Brezoi. Pista de cicloturism va porni din Căciulata şi va merge pe malul Oltului, prin defileu, pe malul stâng. Va traversa mai
multe tunele şi vor exista locuri de campare şi foişoare, din loc în loc.
La Gura Lotrului, pista va traversa zona Văratica şi va intra în Brezoi, mergând pe terasamentul fostei căi ferate, pe Valea Lotrului, până la Păscoaia.
Comuna Mălaia de pe Valea Lotrului are şi ea un plan care include mai multe trasee turistice, atât pe Valea Latoriţei spre lacurile Petrimanu şi Galbenu, cât şi traseele de pe culmea Fratoşteanu, dar şi drumurile de acces spre Transalpina.
Unul din aceste trasee include şi domeniul montan al Brătienilor, unde se află fosta reşedinţă a marii familii politice din secolul trecut.
Aerodromul Brătienilor şi ruinele fostului conac al acestora, situat la cota 1.400, din Munţii Lotrului, sunt obiective turistice incluse în acest proiect de trasee tematice al comunei Mălaia.
Primarul comunei Malaia, Sergiu Bogdan spune că boierii Brătieni au avut în Vâlcea trei mari proprietăţi, conacul din Drăgăşani şi una dintre cele mai impresionante crame din ţară, conacul de la Mihăeşti, dar şi conacul de la Malaia, de la cota 1.400. „Aici veneau cu avionul, având amenajat un mic aerodrom, fiind singura cale de acces. Din Mălaia se urcă pe plai de munte doar cu caii sau pe potecă.
Acolo, moşia Brătienilor se întinde exact de la delimitarea coniferelor, iar panorama de sus este una de excepţie. În traseele tematice ale Mălaiei este inclus şi acest drum până sus pe plai la Brătieni”, a precizat primarul.