Home Opinie Disperarea PNL: Alegeri anticipate, comasarea alegerilor sau cădea în gol!

Disperarea PNL: Alegeri anticipate, comasarea alegerilor sau cădea în gol!

by Oana Stănciulescu

PNL nu are în acest moment prea multe variante de reușită în alegerile care urmează, indiferent despre care este vorba. Scăderea în sondajele reale este evidentă și, potrivit unor surse din cadrul partidului, trendul este scăzător și nu poate fi oprit. Previziunile sunt extrem de sumbre pentru PNL, motiv  pentru care a și început scandalul în interioul partidului. În primul rând, mulți dintre cei care acum au funcții guvernamentale, sunt parlamentari, primari, consilieri etc, vor rămâne șomeri, ceea ce îi face să devină extrem de vocali.

În aceste condiții, PNL-iștilor nu le rămân prea multe variante. Ulima pe care au lansat-o pe piață este comasarea alegerilor. Nicolae Ciucă, preşedinte al PNL, a declarat, luni, la Focşani, că există trei posibile scenarii pentru comasarea alegerilor de anul viitor, dar a cerut specialiştilor din partid să găsească soluţii care să fie legale, constituţionale pentru organizarea comasată a acestora. În primul rând ne întrebăm cine ar fi acești specialiști, care nu s-au văzut la elaborarea legilor, dimpotrivă PNL s-a rematcat cu propuneri legislative care să îngrădească drepturile și libertățile cetățenilor. În al doilea rând, premierul ar trebyui să știe și în somn atât Constiotuția cât și legislația în vigoare.

„Trebuie să venim cu o abordare legală, constituţională, nu de altă natură. Dacă va exista, atunci o vom discuta. Dacă nu va exista, nu o vom discuta.(…) Sunt trei rânduri de alegeri, doar trei pot fi discutate într-o asemenea permutare, ca atare nu există acum altă soluţie decât una dintre cele trei. Urmează să discutăm, să vedem ce ne spun specialiştii pe domenii din fiecare partid”, a declarat Ciucă La Focșani.

Potrivit surselor HotNews.ro, cele trei variante pentru comasare a alegerilor luate în discuție în Coaliție sunt: alegerile locale să fie comasate cu alegerile europarlamentare, alegerile locale cu parlamentarele sau parlamentarele cu primul tur la prezidențiale.

Astăzi a apărut și preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu cu o declarație mai tranșanșantă și mai agresivă. Ea spune că are certitudinea că o eventuală comasare a alegerilor de anul viitor este perfect constituţională. Iar o declarație surprinzătoare  mai ales că se știe deja că CCR a decis comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare că ar fi neconstituţională. Doamna Gorghiu zice invers.

„Este perfect constituţional scenariul ca aceste alegeri să poată fi comasate. (…) Conform Constituţiei, doar alegerile parlamentare au termen fix. Cu privire la restul alegerilor, termenele sunt în legi aflate în vigoare. Analiza pe care colegii din PNL cu pregătire în domeniul juridic au făcut-o este una care înlătură această temere pe care am auzit-o în spaţiu public, şi anume că posibilitatea de a comanda alegerile nu ar fi una reală din pricina aspectelor legate de neconstituţionalitate. Există argumente de natură juridică şi constituţională pentru comasarea legilor, există argumente care ţin de ce şi doreşte populaţia din România. Analiza noastră sociologică arată că mare parte din populaţia României îşi doreşte o legitimare serioasă a aleşilor şi nu exclud deloc ideea de comasare. Rămâne să vedem care va fi voinţa liderilor din coaliţie”, a declarat doamna Gorghiu.

Potrivit lui Gorghiu, există formule de comasare care respectă jurisprudenţa CCR, respectă Constituţia şi deciziile Comisiei de la Veneţia cu privire la acest aspect. Și evident comsarea se va face pentru binele țării, nu al PNL.

„Sunt mai multe scenarii pe care le putem lua în calcul. Trebuie să pornim un pic altfel, nu de la ce îşi doreşte PNL, ci de la interesul public. Dacă îţi doreşti o administraţie funcţională în 2024 şi nu un blocaj total la nivel de instituţii publice, dacă doreşti ca populaţia să nu fie obosită aproape un an de zile cu campanii electorale, dacă îţi doreşti o prezenţă semnificativă la vot care să legitimeze aleşii de orice natură ar fi, atunci cred că această temă ar trebui să fie foarte serios discutată. Nu mai avem mult timp, pentru că una din prevederile deciziilor Comisiei de la Veneţia spune că modificările trebuie făcute cu cel puţin un an înainte de producerea exerciţiului electoral”, a declarat Gorghiu.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.