Home Lifestyle Mănăstirea Hadâmbu, un Ierusalim românesc. Credincioșii refac în fiecare an, în Săptămâna Mare, Drumul Crucii

Mănăstirea Hadâmbu, un Ierusalim românesc. Credincioșii refac în fiecare an, în Săptămâna Mare, Drumul Crucii

by S. C.

Condamnată de comunişti la dispariţie, Mănăstirea Hadâmbu din zona Iaşilor a devenit, de câţiva ani, un fel de Ierusalim românesc. Ultima bucată de drum spre sfântul lăcaş este o încercare pentru puterile credincioşilor.

În fiecare an, în Săptămâna Mare, ei refac simbolic Drumul Crucii, pe un traseu marcat cu 14 troiţe donate. Iar drumul se termină cu rugăciuni la icoana despre care se spune că face de minuni.

La Hadâmbu, în ajun de Paşte ajung mii de credincioși să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Ca să ajunga aici, trebuie sa urce dealul pe poteca șerpuită şi vegheată de troițe, potrivit digi24.

Preoții, împreună cu mii de pelerini, reconstituie pe o distanță de mai bine de un kilometru drumul mântuitorului pe Golgota. Sunt 14 opriri la fiecare troiță, unde se rostesc rugăciuni, iar fiecare oprire are o semnificație aparte.

Sunt cele 14 momente ale Drumului Durerii, care începe în Grădina Ghetsimani și se încheie pe vârful muntelui. La Hadâmbu, crucea de aproape 100 de kilograme este purtată în spate de localnici pe traseul troițelor.

„Voluntari, cei care sunt în putere, bineînțeles că atunci se ține post negru și acei care sunt în putere poartă aceasta cruce care este foarte mare, are aproape cinci metri, și e foarte grea”, spune ieromonahul Iorest Goraș, ghidul Mănăstirii Hadâmbu.

Donatorii troiţelor sunt oameni modeşti, care nu vor să vorbească mult despre gestul lor.

„Căutăm prin Sfânta Biserică și prin toți sfinții sa ne reechilibrăm, să ne recalibrăm sufletul, în general, pentru că stările noastre sufletești de multe ori sunt diferite și Sfânta Biserică este cea care cicatrizează durerile, rănile sufletești”, spune Ioan Vârlanuța, ctitor Manastirea Hadâmbu.

Aşa au simţit ei că trebuie să-şi rotunjească ruga şi credinţa în drum spre mănăstirea unde, după spusele localnicilor, sunt patru icoane făcătoare de minuni. Dar numai una este recunoscută ca atare de Patriarhie.

„Prima minune vizibilă s-a întâmplat în 1992 de Bobotează, pe 6 ianuarie, când din ochiul stâng al Maicii Domnului a început sa izvorască Sfântul Mir. Multe minuni, multe vindecări s-au săvârșit la icoana făcătoare de minuni, dar toate au depins de credința oamenilor, după cum s-au rugat așa i s-a dat la fiecare”, spune ieromonahul Iorest Goraș, potrivit digi24.

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.