Pe langa nominalizarea premierului si configurarea noului Guvern, cel mai important proces politic vizeaza capturarea Partidului National Liberal de catre Traian Basescu. In acest moment, sunt indeplinite toate premisele pentru un asalt final, la capatul caruia Basescu obtine ce isi doreste cel mai mult. Denumirea unui partid istoric si preluarea sediilor acestuia. Operatiunea este in plina desfasurare.

Traian Basescu are un dublu drept de preemtiune. Are un drept de preemtiune in privinta celor mai multi parlamentari PDL, care astazi se regasesc in PNL, pentru ca, in definitiv, acestia au crescut la scoala lui. Si mai are un drept de preemtiune  cel putin asupra a jumatate dintre sediile actualului PNL, pe care acelasi Traian Basescu le-a obtinut si le-a avut sub cheie pana cand i-a spus partidului adio de la perdeluta. Prin urmare, fostul presedinte, revenit in politica la varf, este in drept sa se bata pentru a lua inapoi ceea ce a dat. Chiar daca aceasta preluare in vrac ii loveste naprasnic pe liberali.

Terenul a fost pregatit, in mod inteligent, pas cu pas. Pentru a se ajunge la acest deznodamant, era nevoie de un partid slab, de un partid lipsit de orice vocatie pentru a castiga alegerile si pentru a prelua puterea executiva dupa parlamentare. In acest scop, conservandu-si cu grija fiefurile atat in alegerile locale, cat si in algerile parlamentare, PDL-isti nu numai ca nu au tras la caruta pentru a duce PNL la victorie, dar, dimpotriva, au facut tot ce le-a fost cu putinta, actionand prin oamenii plasati in conducere, pentru a gripa motorul. Si au reusit.

O buna parte dintre esecurile PNL sunt consecinta unei operatiuni bine gandite. Vechii liberali, cum e, de pilda, Alina Gorghiu, dar chiar si presedintele Klaus Iohannis, nefacand altceva decat sa cada, rand pe rand, in toate capcanele intinse de fostii PDL-isti, fragilizand partidul in toate structurile sale si, treptat, de la o paritate de 3 la 1 un favoarea liberalilor, s-a ajuns, astazi, aproape la egalitate. Pentru a nu mai avea niciun dubiu, este suficient sa constatam ca, exceptand Timisoara, toate marile orase cu primari PNL sunt, de fapt, detinute de PDL-isti. Iar numarul parlamentarilor liberali il intrece doar cu putin, un numar cu o singura cifra, pe cel al fostilor PDL-isti.

Pentru ca deznodamantul sa se produca, mai era necesara intrunirea a inca doua conditii. Ambele sunt, astazi, realizate. In primul rand, era necesara o intelegere intre Klaus Iohannis si Traian Basescu. Intelegerea tocmai s-a perfectat. Lui Traian Basescu i s-a pus pe tava PNL. Nu mai trebuie decat sa intinda mana si sa il ia. A doua conditie, si ea realizata, a fost ca Partidul Miscarea Populara sa intre in Parlament. S-a intamplat poate chiar cu sprijinul directorului STS pe care Basescu l-a inaltat in grad si l-a inzestrat cu puteri exceptionale in ceea ce priveste organizarea alegerilor, iar Klaus Iohannis il tine, la randul lui, cat se poate de aproape.

Ceea ce urmeaza imi da frisoane. Daca am dreptate si nu halucinez, atunci vom avea de-a face si in continuare cu un joc extrem de pervers. Pentru a reusi sa isi adjudece prin vot aparent democratic conducerea PNL, Traian Basescu are nevoie de o majoritate. Ar putea-o obtine cu sprijinul lui Klaus Iohannis si al serviciilor, in masura in care, printre noii parlamentari ai vechilor liberali, ar putea exista suficienti acoperiti care, la momentul oportun, sa execute ordinul venit de la pravalie. Dar probabil nu este suficient. Pentru moment, nu prea functioneaza nici santajul cu dosarele, intrucat liberalii au avut grija, la parlamentare, sa isi respecte decalogul. Si atunci ce mai ramane? Care este operatiunea secreta?

Traian Basescu trebuie sa incerce din rasputeri, ceea ce nu e prea greu pentru ca, in definitiv, asta sta in pixul lui, sa blocheze orice hemoragie a parlamentarilor PDL-isti din PNL catre propriu sau partid. Dar ceea ce este mai greu e ca el trebuie sa blocheze si plecarea acestora catre PSD sau ALDE. Si nu este deloc usor. Cum ar putea sa realizeze acest lucru si de ce este necesar?

Migrarea catre alte partide nu poate fi blocata de catre Traian Basescu decat in schimbul garantiei ca, in curand, va veni el insusi la butoanele PNL sub semnul asa-zisei unificari a dreptei, astfel incat, in raport cu  popularii europeni, Romania sa vina cu un singur partid, suficient de puternic pentru a bate cu pumnul in masa. Asta include cu siguranta pana si adjudecarea celuilalt partid istoric, PNTCD. O asemenea dubla perspectiva i-ar putea tine legati pe PDL-isti de PNL.

In schimb, Traian Basescu trebuie sa aranjeze in asa fel ploile, incat, din PNL, sa plece catre alte partide, in special catre ALDE, cat mai multi parlamentari dintre fostii liberali.

Daca se realizeaza ambele conditii, atunci Traian Basescu obtine o majoritate la nivelul conducerii PNL, iar, la viitorul congres, poate miza pe acceptarea unui proiect de fuziune, la capatul caruia el insusi sa devina  presedintele PNL.

Pentru Klaus Iohannis, aceasta perspectiva este cat se poate de incurajatoare. Ii va conferi forta si autoritate atunci cand, in numele Romaniei, va prelua presedintia Uniunii Europene si i-ar putea asigura o mai buna rampa de lansare in competitia pentru un al doilea mandat. Iata de ce Iohannis l-a invitat pe Traian Basescu la sarbatoare nationala a Romaniei de la 1 decembrie atat la Arcul de Triumf, cat si la Cotroceni, iata de ce s-a intalnit cu acesta marti, cu o zi inaintea asa-ziselor consultari de la Cotroceni, si iata de ce dosarele penale ale lui Traian Basescu s-au inchis ca prin minune in cursul acestei saptamani. Klaus Iohannis nu ar putea intra in parteneriat cu un penal, nu-i asa? Iar intalnirea cu Tariceanu a fost doar pentru a incerca astfel sa bage un bat in roate carului triumfal PSD si, in subsidiar, a functionat ca un paravan menit sa camufleze adevaratul obiectiv avut in vedere. Si – cine stie? – daca Tariceanu ar fi cedat cumva, atunci meniul pregatit pentru Traian Basescu ar fi fost mai imbelsugat.

sursa- https://www.corectnews.com

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.