Home Lifestyle Caponata, tocănița siciliană de vinete și legume/ Iată rețeta unei scriitoare celebre italiene

Caponata, tocănița siciliană de vinete și legume/ Iată rețeta unei scriitoare celebre italiene

by Ioana Popescu

Mulți cunosc Sicilia cel mai bine prin bucătăria sa, modelată de-a lungul a peste 2.000 de ani de cuceriri, de la fenicieni, greci și romani, la normanzi, arabi și spanioli, scrie BBC.

Una dintre cele mai interesante mâncăruri siciliene din punct de vedere istoric este caponata, care este ceva între o salată de vinete gătite și o tocană care seamănă vag cu ratatouille.

Pe măsură ce vinetele se fierb la foc mic cu roșii, țelină, măsline, capere, ierburi și oțet, totul se transformă într-un amestec savuros și sărat – un amestec care are un gust și mai bun a doua zi.

„Tocănița” vegetariană simplă, dulce-acrișoară, este. fără îndoială, unul dintre cele mai vechi și emblematice feluri de mâncare ale insulei, cu rădăcini în comunitatea evreiască istorică a Siciliei înainte de expulzarea acesteia în 1492.

Benedetta Jasmine Guetta este o scriitoare culinară, fotografă, stilistă și autoare de cărți de bucate născută la Milano.

Anul trecut, ea a publicat Cooking alla Giudia: A Celebration of the Jewish Food of Italy. Cartea este rezultatul a mai mult de un deceniu de cercetare a bucătăriei italo-evreiești.

De asemenea, este proprietara cafenelei Lovi din Santa Monica, California, specializată în mâncăruri de inspirație evreiască. Felul de mâncare din meniu, poate cel mai adânc înrădăcinat în propria moștenire a lui Guetta, este caponata.

„Există o contribuție mare și relevantă pe care evreii au adus-o în Italia”, a spus ea.

Tocăniță siciliană de vinete și legume, o rețetă pe cinste, dar și tradițională. Istoria acestui preparat desăvârșit

Multe rețete pentru caponata cer gătirea separată a legumelor, dar Guetta a spus: „Viața este prea scurtă, prietene”.

Ea aruncă toate legumele împreună în tigaie, păstrând doar busuiocul pentru final. Dacă nu aveți chef să prăjiți în ulei de arahide sau de floarea-soarelui, așa cum este tradițional, ea a spus că puteți coace vinetele la cuptor.

După ce gătește caponata, ea o lasă să se odihnească pentru a permite aromelor să se unească. Acest lucru ar putea însemna să o mănânce mai târziu în cursul zilei sau chiar să lase mâncarea la marinat peste noapte.

INGREDIENTE

  • 3 vinete
  • sare kosher
  • 1½ ceapă
  • 2  țelină
  • 5 roșii cherry
  • 60 ml (¼ cană) ulei de măsline extravirgin
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 200 g (1 cană) roșii coapte tocate sau roșii cubulețe din conservă, cu lichidul lor
  • 2 linguri de măsline negre și verzi amestecate, fără sâmburi
  • 1 lingură de capere
  • 120 ml (½ cană) oțet de vin alb
  • 1 lingură de zahăr
  • ulei de floarea-soarelui sau de arahide pentru prăjit
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 5 frunze de busuioc

Metoda

Pasul 1

Tăiați vinetele în cuburi . Se transferă într-o strecurătoare, se sărează generos, și se lasă să se scurgă timp de 30 de minute în chiuveta din bucătărie.

Pasul 2

Tăiați jumătatea de ceapă în felii foarte subțiri. Tăiați ceapa întreagă în bucăți aproximativ de aceeași mărime cu cuburile de vinete. Tăiați țelina în bucățele și tăiați roșiile cherry în două.

Pasul 3

Turnați uleiul de măsline într-o tigaie mare antiaderentă, așezată la foc mediu, adăugați ceapa tăiată felii și usturoiul și gătiți timp de aproximativ 3 minute, până când usturoiul este ușor rumenit.

Adăugați în tigaie țelina, roșiile (atât cele cherry, cât și cele tocate), măslinele, caperele și ceapa tocată și gătiți timp de 10 minute, până când legumele încep să se înmoaie. Adăugați oțetul și zahărul și gătiți încă 10 minute. Se ia de pe foc.

Pasul 4

Îndepărtați farfuria care acoperă vinetele și stoarceți vinetele în strecurătoare pentru a elimina orice lichid rămas.

Pasul 5

Turnați 3 cm (1 inch) de ulei de floarea-soarelui sau de arahide într-o cratiță mare și încălziți la foc mediu până când un termometru pentru prăjit indică 180°C (350°F).

Puteți testa uleiul aruncând în el o bucată mică de mâncare, cum ar fi o felie de măr: dacă sfârâie frumos, dar nu face bule prea mari, uleiul este gata. (Se spune că un măr ajută la minimizarea mirosului uleiului de prăjit, așa că, în general, eu optez pentru asta, dar orice bucățică de mâncare este suficientă pentru a testa căldura).

Pasul 6

Adăugați în tigaie doar atâtea cuburi de vinete câte cuburi încap într-un singur strat, fără a le înghesui și prăjiți-le până devin aurii, întorcându-le des.

Scoateți vinetele cu o lingură cu fantă și întindeți-le pe o farfurie căptușită cu prosop de hârtie pentru a se scurge. Gătiți cuburile de vinete rămase în același mod, adăugând mai mult ulei dacă este necesar.

Pasul 7

După ce vinetele prăjite s-au scurs, adăugați-le în tigaia cu legume. Se condimentează cu ½ linguriță de sare și piper după gust, adăugând puțină apă dacă legumele par uscate, și se gătește caponata la foc mediu, amestecând frecvent, timp de 5 minute.

Pasul 8

Încorporează frunzele de busuioc, ia de pe foc și lasă caponata să se răcească la temperatura camerei înainte de a o servi.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.