Home Actualitate Istoria și beneficiile berii/ De la sănătatea cardiovasculară, la cea a oaselor sau aportul de nutrienți, tot atâtea motive pentru consumul moderat de bere

Istoria și beneficiile berii/ De la sănătatea cardiovasculară, la cea a oaselor sau aportul de nutrienți, tot atâtea motive pentru consumul moderat de bere

by George Avram

Istoria berii începe încă din Antichitate și a cunoscut o serie de transformări și inovații de-a lungul timpului. Berea este o băutură alcoolică obținută prin fermentarea cerealelor, cum ar fi orzul sau grâul, împreună cu apă și drojdie.

Primele dovezi ale berii datează din perioada neolitică, când oamenii au început să cultive cereale și să le transforme într-o băutură numită „bragă”. În perioada antică, berea era considerată o băutură importantă și era consumată în diferite culturi, cum ar fi cele egiptene, mesopotamiene sau grecești. În această perioadă, berea era preparată folosind diferite plante aromatice, cum ar fi ienupărul sau pelinul, și era servită în vase speciale, numite amphore.

În perioada medievală, producția de bere a cunoscut o dezvoltare semnificativă, datorită dezvoltării orașelor și a comerțului. În această perioadă, berea era produsă de către meșteșugari, numiți berari, și era consumată mai ales de către săraci. În secolul al XVI-lea, Germania a devenit un important centru al producției de bere, datorită introducerii unei noi varietăți de hamei, care a permis producția de bere cu un gust mai bun și mai stabil.

În secolul al XIX-lea, producția de bere a cunoscut o creștere semnificativă, odată cu dezvoltarea industriei și cu apariția berii de tip pilsner, care a devenit o variantă populară a berii în întreaga lume. În această perioadă, au apărut și primele companii de producție de bere, care au folosit tehnologia modernă pentru a produce bere la scară industrială.

În prezent, berea este una dintre cele mai populare băuturi din lume, fiind consumată în toate colțurile globului și având o gamă variată de arome, culori și stiluri. În plus, producția de bere a cunoscut o serie de inovații și îmbunătățiri, cum ar fi producția de bere artizanală, care a devenit o opțiune populară în rândul consumatorilor care caută gusturi și arome mai complexe.

Consumul moderat de bere poate avea unele beneficii pentru sănătate. Este important să menționez că consumul moderat înseamnă în general până la o băutură pe zi pentru femei și până la două băuturi pe zi pentru bărbați. Este important să menții o abordare echilibrată și să consulți întotdeauna un specialist înainte de a face schimbări în dieta ta.

Iată câteva dintre beneficiile asociate consumului moderat de bere:

  1. Sănătatea cardiovasculară: Studiile au arătat că consumul moderat de bere poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Anumite substanțe prezente în bere, cum ar fi alcoolul și antioxidanții, pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge.
  2. Sănătatea oaselor: Berea conține siliciu, un mineral important pentru sănătatea oaselor. Consumul moderat de bere poate contribui la menținerea densității osoase și la prevenirea osteoporozei. Cu toate acestea, consumul excesiv de alcool poate avea un efect negativ asupra sănătății oaselor, deci este important să nu exagerezi.
  3. Aport de nutrienți: Berea conține anumite substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele din complexul B (în special vitamina B12 și acid folic), minerale precum potasiu și magneziu, fibre și antioxidanți. Cu toate acestea, nu este o sursă principală de nutrienți și există multe alte alimente mai sănătoase și mai bogate în nutrienți pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta.
  4. Beneficii cognitive: Studiile au arătat că, în consum moderat, berea poate fi asociată cu o funcție cognitivă îmbunătățită și cu un risc mai mic de afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Totuși, este important să menționez că acest lucru nu înseamnă că berea este un tratament sau o soluție pentru aceste afecțiuni.
  5. Conținut caloric scăzut: Dacă alegi variante mai ușoare de bere, cum ar fi berea light sau berea cu conținut scăzut de alcool, poți beneficia de un conținut caloric mai mic decât în cazul altor băuturi alcoolice. Cu toate acestea, ar trebui să fii atent la aportul total de calorii și să ții cont și de conținutul de carbohidrați din bere.

Consumul excesiv de alcool poate avea însă efecte negative asupra sănătății tale. Poate crește riscul de dependență de alcool, de afecțiuni hepatice

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.