Home Film Avanpremiera filmului „Cazul inginerului Ursu”, la Cinema Muzeul Ţăranului

Avanpremiera filmului „Cazul inginerului Ursu”, la Cinema Muzeul Ţăranului

by Ana Barb

La Cinema Muzeul Ţăranului va avea loc avanpremiera filmului ‘Cazul inginerului Ursu’ – ora 18:30.

Inginer constructor şi poet, Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securităţii, în noiembrie 1985, ca urmare a unei scrisori trimisă la Europa Liberă prin care denunţa decizia lui Nicolae Ceauşescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din 4 martie 1977.

Realizat de Liviu Tofan şi Şerban Georgescu (Kolectiv film), filmul reconstituie cazul Gheorghe Ursu prin naraţiunea lui Andrei Ursu – martor al evenimentelor de atunci şi erou principal al întâmplărilor de acum. Pe data de 1 iulie Gheorghe Ursu ar fi împlinit 97 de ani, iar pe data de 4 iulie se încheie, prin verdictul final, procesul iniţiat, cu mai bine de 30 ani în urmă, de fiul lui Gheorghe Ursu.

Acest verdict ar putea fi un act de justiţie deopotrivă personală şi naţională, pentru că finalizarea procesului prin condamnarea vinovaţilor ar reprezenta şi prima condamnare a unor torţionari comunişti din anii 1980. Acest fapt ar putea constitui un precedent relevant pentru alte dosare importante ale românilor, precum Dosarul Revoluţiei (1989) sau Dosarul Revoltei de la Braşov (1987). Proiecţia va avea loc în prezenţa realizatorilor şi a lui Andrei Ursu şi va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.