Home international Washingtonul exclude Kosovo de la exercițiile militare după ciocniri

Washingtonul exclude Kosovo de la exercițiile militare după ciocniri

by Ioana Popescu

Statele Unite au anunţat, marţi, excluderea Kosovo dintr-un program de exerciţii militare, o primă sancţiune după decizia Pristinei de a instala primari albanezi în oraşele din nordul ţării cu majoritate sârbă, sursa unei reînnoiri a tensiunilor, potrivit La Libre, citat de Rador.

Puterile occidentale au cerut detensionare după ciocnirile violente de luni în fața unei primării în care au fost răniți aproximativ 30 de soldați internaționali conduși de NATO și aproximativ 50 de demonstranți.

Jeffrey Hovenier, ambasadorul american la Pristina, a anunțat excluderea Kosovo din Defender 23, un program de exerciții militare comune care reunește peste 20 de țări, început în aprilie, și care trebuie să se prelungească până la sfârșitul lunii iunie în Europa.

În 1999, o campanie de bombardamente NATO a forțat trupele sârbe să se retragă din Kosovo.

De atunci, NATO desfășoară o operațiune de menținere a păcii pe acest teritoriu predominant albanez, care și-a declarat independența în 2008 și pe care Serbia încă refuză să o recunoască.

Într-un comunicat, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut „tuturor părților să ia măsuri imediate pentru a dezamorsa tensiunile” și a condamnat „violența inacceptabilă” împotriva forțelor de menținere a păcii.

De câteva zile, situația este foarte tensionată în această regiune a Kosovo, unde mulți membri ai comunității majoritare sârbe din patru orașe nu recunosc autoritatea Pristinei.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localități, care au dus la alegerea primarilor albanezi în ciuda prezenței foarte scăzute la vot, sub 3,5%.

Acești consilieri municipali au fost înscăunați săptămâna trecută de guvern, premierul ignorând apelurile la liniște.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.