Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă modul în care Senatul şi DNA au ales să acţioneze şi să comunice în cazul cererii de începere a urmării penale faţă de senatorul Gabriel Oprea în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.
„Parlamentul României, ca putere legiuitoare, nu poate acţiona ca un organism judiciar care, făcând o analiză prealabilă a probelor administrate în cauză, să blocheze practic continuarea anchetei pe motiv că acestea sunt insuficiente. Imunitatea parlamentară este o garanţie juridică a exercitării nestânjenite de către deputaţi şi senatori a activităţii lor, iar în cazul miniştrilor a exercitării funcţiei lor executive. În nicio circumstanţă şi sub niciun pretext, ea nu trebuie interpretată ca o înlăturare a răspunderii juridice a deputatului sau senatorului pentru încălcarea legilor, ci ca o protecţie împotriva eventualelor abuzuri sau presiuni. (…) Este inadmisibil că, după atâţia ani, senatorii nu au înţeles încă limitele şi rolul imunităţii parlamentare”, se precizează într-un comunicat al UNJR

„Prin comunicatul din data de 20 septembrie 2016, DNA a amplificat emoţia generală după votul din Senat, afirmând că acel vot „îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină”. Această afirmaţie este o antepronunţare cu privire la o anchetă penală ce încă nu a început, ceea ce vulnerabilizează întreaga acţiune a DNA, transformându-i pe procurori în judecători şi creând premizele contestării acţiunii procurorilor anticorupţie. Este absolut inadmisibil că o anchetă penală soldată cu moartea unei persoane să fie tratată cu superficialitate şi lipsa de profesionalism de instituţii fundamentale ale statului, în timp ce familia poliţistului Bogdan Gigina şi cetăţenii solicită disperat şi public să se facă dreptate”

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.