Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat, miercuri, pentru RFI, ca autonomia „nu-i o noutate, din ’93 există în programul” formatiunii,  insa abia recent a a fost formulata „sub forma unui proiect de lege”. In plus, liderul UDMR a argumentat ca, „aşa cum în Tirolul de Sud, în alte părţi ale Europei sunt diferite feluri de autonomie”, si comunitatea maghiara din Romania ar trebui sa beneficieze de drepturi similare.

„Dacă o comunitate de peste un milion de oameni vrea ceva, trebuie să discuţi cu ea civilizat, bazat pe argumente (…) Aşa cum în Tirolul de Sud, în alte părţi ale Europei sunt diferite feluri de autonomie, noi considerăm că o comunitate puternică, minoritatea maghiară are dreptul la unele feluri de autonomie. Nu-i o noutate, din ’93 există în programul nostru, acum am ajuns în faza în care să formulăm acest deziderat sub forma unui proiect de lege”, a spus Borbely.

De asemenea, Borbely a comentat si ipoteza revizuirii Constitutiei, aratand ca o modificare pentru simplificarea regionalizarii si introducerii autonomiei poate fi realizata 66% din Parlament.

„Nu cred că e o problemă să ai formulat un asemenea proiect. Nu e nici neconstituţional, nici împotriva altora să ai unele propuneri. Evident, dacă e nevoie să se modifice Constituţia, cu 66% în Parlament se va modifica. Deci e o dispută mai lungă. În orice caz, este o zonă locuită în majoritate de maghiari. Numai un exemplu vă dau şi nu mi-a răspuns nimeni din partea majorităţii româneşti: de ce nu se poate să avem de exemplu o limbă regională maghiară în România, atunci când şi România şi Ungaria s-au prins de mână când Rada din Ucraina a respins acea lege în vigoare în Ucraina, legea limbilor regionale, de care au profitat şi minoritatea maghiară şi minoritatea română din Ucraina. Păi, atunci noi de ce nu putem discuta când avem o comunitate mare maghiară în România să avem în unele zone ale ţării, unde trăiesc în majoritate maghiari, o limbă regională recunoscută?”, a comentat vicepreşedintele politic al UDMR.

Laszlo Borbely a declarat ca spera ca pana la finalul lunii august proiectul de lege privid autonomia sa fie finalizat, urmand apoi sa se desfasoare dezbateri pe marginea sa.

loading...

6 COMENTARII

  1. ca 66% modifica constitia – nu`l contrazic – doar ca io nu vad cine`i voteaza lui acea constituie 🙂 uita domnu` ca la modificarea constitutiei e nevoie de referendum si ca fix in cazul ei e nevoie de 50%+1 🙂 sau a uitat?

    • tocmai de aceea vor sa lase pragul la 30 % ca-sa poata mafiotii astea din partide sa faca ce vor , si sa treaca ce vor , ca de furat voturi si de prostit prostii e usor

  2. Vor autonomie sa nu uite ca siau batut joc de noi cersetori la drumul mare cind treci prin ungaria -eu sint fiu deal lui avram iancu ii voi astepta vesnic cu securea autonomie la budapesta 🙂

  3. Au mai incarcat odata sa schimbe constitutia si nici cu 70% nau reusit astea is cacarii pentru ca sa faca ponta de cacat rost de voturi stati linistit ca no sa existe tinutul secuiesc

  4. Peste un milion sunteți în toată România boanghină!
    Mica publicitate:
    Român convins schimb locuință în jud. Covasna cu o alta a unei boanghine din jud. Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.