Comisia Europeană a avertizat miercuri România că a rămas în urmă cu reformele pe care trebuie să le facă în schimbul fondurilor UE de redresare, motiv pentru care există pericolul ca țara noastră să piardă miliarde de euro.
Plățile sunt condiționate de o serie de reforme, inclusiv de modificări fiscale, iar progresul României a stagnat.
Până în prezent, România a primit aproximativ 9 miliarde de euro dintr-un pachet total de 28,5 miliarde de euro de granturi și împrumuturi disponibile până în 2026 în cadrul Facilității de redresare și reziliență a UE, din care a utilizat mai puțin de 2.
România a trimis o a treia cerere de plată în decembrie, iar reprezentanții Comisiei sunt la București săptămâna aceasta pentru a discuta despre obiectivele și termenele nerespectate.
„Am ajuns la cererea de plata nr 3. E bine, dar de fapt este întârziată, comparativ cu stadiul în care ar trebui să ne aflăm și e esențial să folosim 2024 pentru a accelera această implementare. De ce? Fiindcă, așa cum a menționat și domnul ministru, mai avem doar 29 de luni – un timp foarte scurt dacă trebuie să implementezi 400 de jaloane și ținte. 2026 nu se îndepărtează, se apropie. Orice cerere de plată care nu va fi trimisă până în august 2026, deci 29 luni, orice jalon și țintă care nu va fi realizată până în august 2026 se vor transpune în pierdere pentru România și poate chiar returnare a anumitor fonduri”, a avertizat Céline Gauer, reprezentant Comisia Europeană, potrivit Digi24 și Agerpres.
„Vedem că multe investiții nu au început de fapt. Mesajul meu este unul de urgență”, a mai spus Gauer, potrivit Reuters.
Ea a menţionat că trebuie rezolvată situaţia fiscală iar în cazul companiilor de stat este necesară o guvernanţă corespunzătoare.
„Acum, dacă vorbim despre reforme, am văzut reforme foarte importante adoptate: anticorupţie, energie, absolut esenţiale. Importante, trebuie menţinute în timp. Însă ce avem în faţa noastră? Reforme esenţiale, mai ales în domeniul fiscal. România este în situaţie de deficit excesiv, care nu va dispărea. Şi panelul pe teme fiscale va detalia. Deci această problemă, provocare a ţării nu dispare, va fi acolo, trebuie abordată şi reformele incluse în planul de reforme fiscale, care sunt în plan anul acesta, trebuie categoric să abordeze aceste probleme”, a afirmat Celine Gauer.
„Vedem că toate tendințele merg în direcția greșită. În acest moment, m-aș aștepta ca deficitul să fie mai aproape, dacă nu peste 7% din PIB în acest an”, a spus Mara Roman, şefa adjunctă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, la Conferinţa anuală privind implementarea PNRR.