Home Justitie „Tunul” BANCOREX inca mai fumega: Temesan, despagubit cu 4,5 milioane de euro. Documentele care demonstreaza frauda, in posesia Presedintelui Basescu?

„Tunul” BANCOREX inca mai fumega: Temesan, despagubit cu 4,5 milioane de euro. Documentele care demonstreaza frauda, in posesia Presedintelui Basescu?

by Ioana Popescu

Afacerea Bancorex, probabil una dintre cele mai mari escrocherii financiare din istoria Romaniei, parea un capitol inchis pana cand, recent, o decizie a Tribunalului Bucuresti a stabilit ca fostul sef al institutiei sa primeasca de la BCR peste 4,5 milioane de euro. Suma reprezinta salariul „restant” al acestuia (in valoare de 70.000 euro pe lună), din momentul în care a fost concediat şi până în data de 9 septembrie 2014.

basescu-rosu

În 1999, statul a preluat împrumuturile neperformante ale Bancorex, iar BCR a absorbit restul activităţilor băncii. Bancorex a fost în anii de după Revoluţie banca de stat de la care oameni cu funcţii importante în stat şi apropiaţii acestora au luat credite de sute de milioane de lei pe care nu le-au mai înapoiat niciodată. După falimentul băncii, statul a rămas cu pagubă de un miliard de dolari, iar sute de dosare au rămas fără vinovaţi.

Citeste si: REVOLTĂTOR! Şeful Bancorex primește leafa restantă de 4,5 milioane euro. Temeșan a recunoscut recent că a fost ofițer sub acoperire SIE. Iata lista creditelor primite de mahari

Cu toate acestea, la momentul falimentului si preluarii creditelor neperfomante de catre stat, au existat o serie de voci care au vehiculat nume vinovate pentru esecul institutiei bancare. Mai mult decat atat, intr-o sedinta publica a Camerei Deputatilor, ministrul Tranporturilor, viitorul presedinte Traian Basescu, sustinea ca detine documentele care pot proba prejudiciul de 1, 3 miliarde de dolari.

Suntem într-o situaţie dificilă, pentru că avem un sistem bancar fragil. Pe ce îmi întemeiez afirmaţia când spun că avem un sistem bancar fragil? Pe ceea ce se află în acest dosar. El are o culoare întâmplător roşie, care ar putea fi culoarea fostului patrulater. (Domnul Băsescu are cu dânsul la tribună un dosar roşu.) Dar în el se află documentele care probează că clientela dumneavoastră politică a furat din Bancorex 1,3 miliarde de dolari şi 500 de milioane de dolari din Banca Agricolă. (Aplauze furtunoase din partea dreaptă a sălii.)

În aceste condiţii, domnilor, rugămintea este să încetaţi să minţiţi.

(întreaga stenogramă a sedinței comune a Camerei Deputaților și Senatului din 20 mai 1999 poate fi consultată aici)

Ulterior, in 2000, social-democratii – care au condus si „patrulaterul rosu” la care facea referire Presedintele Basescu – au revenit la Putere, iar dosarul Bancorex a intrat, in liniste, in istorie. Surprinzator, insa, venirea la putere a coalitiei conduse de Traian Basescu nu a produs niciun proces rasunator in afacerea Bancorex si nici „dosarul rosu” care continea, asa cum sustinea insusi presedintele, documentele care probează furtul din Bancorex a 1,3 miliarde de dolari, nu a fost dat publicitatii.

„Clientela politica” s-a demontrat, inca o data, transpartinica.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.