Home Lifestyle The World Geography: Cascada Bigăr din Caraş-Severin, între minunile naturii!

The World Geography: Cascada Bigăr din Caraş-Severin, între minunile naturii!

by Marta Andrei

Site-ul The World Geography, dedicat minunilor naturii, a realizat la un moment dat o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, plasând pe primul loc Cascada Bigăr, din Caraş-Severin, situată în Munţii Aninei, pe drumul dintre Oraviţa şi Bozovici, la Paralela 45.

Unic datorită modului în care curg şuvoaiele, în numeroase perdele, printre muşchi, acest veritabil monument al naturii este format practic dintr-o succesiune de cascade, din care cea mai mare are peste 5 m înălţime.

Legenda locului spune că apele spumoase nu sunt altceva decât voalul de mireasă al frumoasei păstoriţe bănăţence de la poalele Potocului, care a trăit o poveste tragică de iubire cu un bei tânăr, în perioada ocupaţiei otomane.

Plecat la vânătoare şi ajuns în Poiana Florii, turcul a văzut o fată minunată ce îşi păştea oile. S-a îndrăgostit pe loc de ea, iar codana i-a răspuns sentimentelor. Beiul venea deseori s-o întâlnească pe ciobăniţa din Cetatea Terezia ridicată de otomani, ale cărei ruine se mai văd şi azi pe Dealul Cetăţii. Însă tatăl nobilului musulman n-a fost de acord cu dragostea dintre cei doi, trimiţând un călău să omoare fata.

Găsindu-şi iubita înjunghiată în locul unde acum este izvorul Beuşniuţei, în vârf de stâncă, beiul a plâns şi şi-a înfipt hangerul în inimă. Din lacrimile lui s-a format izvorul care alimentează lacul numit Ochiul Beiului.

Din deal, vin apele cascadei care se aruncă la vale peste lacul cu diametrul de circa 20 de metri şi aproape 4 metri adâncime.

Turiştii dornici să admire aceste locuri încărcate de vrajă se pot caza la cantonul silvic, la pensiunile din apropiere sau la cort. La 3 km de Ochiul Beiului, se află o păstrăvărie de unde pot cumpăra păstrav proaspăt, iar la 8 km de Bigăr se găseşte cascada Miniș, nu la fel de faimoasă, dar extrem de frumoasă.

Pe lângă impresionantele stânci și văi calcaroase, peșteri și poiene, zona prezintă și o faună bogată, cu urși bruni, râși, lupi, vulpi, numeroase specii de păsări și reptile, printre care și vipera cu corn, cel mai veninos șarpe de la noi din țară.

Făcută celebră de site-ul The World Geography în 2013, cascada a atras şi atenţia „National Geographic Traveler”, un ghid turistic internațional, primul care a prezentat-o în presa turistică de specialitate.

Foto- urlaub-in-rumänien

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.