Home Actualitate ChatGPT va elimina 3 categorii de joburi/ Câte milioane de locuri de muncă sunt în pericol din cauza Inteligenței artificiale

ChatGPT va elimina 3 categorii de joburi/ Câte milioane de locuri de muncă sunt în pericol din cauza Inteligenței artificiale

by Ana Barb

Care este viitorul locurilor de muncă în condiuțiile în care Inteligența Artificială câștigă teren? iată o întrebare din ce în ce mai frecventă. Experții spun că există unele locuri de muncă pe care computerele nu le vor putea înlocui – cel puțin pentru o perioadă, scrie BBC.

Cele 3 categorii de joburi pe care Inteligența artificială nu le va înlocui

De la începutul revoluției industriale, au existat amenințări că noile mașini – de la războaie mecanizate la microcipuri – ar uzurpa locuri de muncă umane. În cea mai mare parte, oamenii au învins. Acum, spun unii experți, cu omniprezența AI la orizont, amenințarea este reală: roboții chiar vin să ia niște locuri de muncă.

Un raport din martie 2023 de la Goldman Sachs a estimat că AI capabilă să genereze conținut ar putea face un sfert din toată munca realizată în prezent de oameni. În Uniunea Europeană și SUA, mai arată raportul, 300 de milioane de locuri de muncă ar putea fi pierdute din cauza automatizării. Și asta ar putea fi îngrozitor, spune Martin Ford, autorul cărții Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything.

„Nu este doar faptul că acest lucru s-ar întâmpla persoanelor, dar ar putea fi destul de sistemic”, spune el. „S-ar putea întâmpla multor oameni, potențial destul de brusc, potențial toți în același timp. Și asta are implicații nu doar pentru acești indivizi, ci și pentru întreaga economie.”

Din fericire, nu toate sunt vești proaste. Experții își lansează avertismentele cu un amendament: există încă lucruri de care AI nu este capabilă – sarcini care implică calități deosebit de umane, cum ar fi inteligența emoțională și gândirea critică. Iar trecerea în roluri care centrează acele abilități ar putea ajuta la reducerea șanselor de a fi înlocuit.

„Cred că, în general, există trei categorii care vor fi relativ izolate în viitorul apropiat”, spune Ford. „Primul ar fi locuri de muncă care sunt cu adevărat creative: nu faci lucrul cu formule sau doar rearanjezi lucrurile, ci cu adevărat vin cu idei noi și construiești ceva nou.”

Asta nu înseamnă neapărat că toate locurile de muncă care sunt considerate „creative” sunt sigure.

De fapt, lucruri precum designul grafic și rolurile legate de arta vizuală pot fi printre primele care au luat-o; algoritmii de bază pot direcționa un bot să analizeze milioane de imagini, permițând AI să stăpânească estetica instantaneu. Dar există o anumită siguranță în alte tipuri de creativitate, spune Ford: „în știință, medicină și drept… oameni a căror slujbă este să vină cu o nouă strategie juridică sau strategie de afaceri. Cred că va continua să existe un loc acolo pentru ființele umane.”

A doua categorie izolată, continuă el, sunt locurile de muncă care necesită relații interpersonale sofisticate. El indică asistență, consultanți de afaceri și jurnaliști de investigație. Acestea sunt locuri de muncă, spune el, „în care aveți nevoie de o înțelegere foarte profundă a oamenilor. Cred că va trece mult timp până când inteligența artificială va avea capacitatea de a interacționa în moduri care construiesc cu adevărat relații.”

A treia zonă sigură, spune Ford, „sunt locuri de muncă care necesită într-adevăr multă mobilitate și dexteritate și capacitate de rezolvare a problemelor în medii imprevizibile”. Multe locuri de muncă în comerț – gândiți-vă la electricieni, instalatori, sudori și altele asemenea – se încadrează sub această umbrelă.

„Acestea sunt genul de locuri de muncă în care ai de-a face cu o situație nouă tot timpul”, adaugă el. „Sunt probabil cel mai greu de automatizat. Pentru a automatiza astfel de locuri de muncă, ai avea nevoie de un robot science fiction. Ai nevoie de C-3PO din Star Wars.”

În timp ce oamenii vor rămâne probabil în locuri de muncă care se încadrează în aceste categorii, asta nu înseamnă că acele profesii sunt total izolate de ascensiunea AI. De fapt, spune Joanne Song McLaughlin, profesor asociat de economia muncii la Universitatea din Buffalo, SUA, majoritatea locurilor de muncă, indiferent de industrie, au aspecte care probabil vor fi automatizate de tehnologie.

„În multe cazuri, nu există nicio amenințare imediată la adresa locurilor de muncă”, spune ea, „dar sarcinile se vor schimba”. Locurile umane vor deveni mai concentrate pe abilitățile interpersonale, continuă Song McLaughlin. „Este ușor de imaginat că, de exemplu, AI va detecta cancerele mult mai bine decât ar putea oamenii. În viitor, presupun că medicii vor folosi acea nouă tehnologie. Dar nu cred că întregul rol al doctorului va fi înlocuit.”

În timp ce un robot poate face o treabă mai bună în găsirea cancerului, spune ea, majoritatea oamenilor vor dori totuși ca un medic – o persoană reală – să le spună despre asta.

Acest lucru este valabil pentru aproape toate locurile de muncă, adaugă ea, și astfel dezvoltarea acelor abilități deosebit de umane ar putea ajuta oamenii să învețe să-și facă meseria alături de AI.

„Cred că este inteligent să mă gândesc cu adevărat, „ce fel de sarcini din locul meu de muncă vor fi înlocuite sau vor fi mai bine făcute de computer sau AI? Și care sunt abilitățile mele complementare?’” Ea arată către casierii băncilor, care odată trebuiau să fie foarte precisi în numărarea banilor. Acum, această sarcină a fost automatizată – dar există încă un loc pentru casier.

„Sarcina de a număra banii a devenit învechită din cauza unei mașini”, spune ea. „Dar acum, casierii sunt mai concentrați pe conectarea cu clienții și introducerea de noi produse. Abilitatea socială a devenit mai importantă.”

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.