Home Opinie Societatea violentă sau Efectul Mass Media

Societatea violentă sau Efectul Mass Media

by Ioana Popescu

M-am decis să deschid televizorul. Imediat un miros greu, pestilențios mi-a pătruns în cameră. Moarte, violență, furt, ruină, dezamăgire, înselăciune acesta este dicționarul televizorului. Sunt uimit că nu mai pot găsi cuvinte precum înțelegere, armonie, bun-simț nu mai vorbesc de iubire.

Apocaliptici și integrați aceasta este definiția dată de Umberto Eco culturii de masă. Dezintegrați și violenți acesta este cultura de masă care a pătruns în țara noastră. Am observat recent o creștere nepermisă a nivelului agresivității în societatea noastră. Konrad Lorenz, marele etolog, spunea că societatea devine violentă atunci când este suprapopulată sau când oamenii se simt ca într-o cușcă. România este ca o cușcă pentru tinerii care vor să lucreze, pentru medicii care vor să trateze și nu au cu ce,  pentru profesorii care vor să predea și nu au unde , pentru scriitorii care mor de foame, pentru oamenii de condiție modestă care se simt umiliți, pentru toți care trăiesc într-o țară a posibilității IMPOSIBILULUI.

Mass media prezintă aceste realități, problema mare este că repetarea acestora la nesfârșit produce o gândire apocaliptică și cataclismică. La noi este cel mai rău posibil, noi suntem polul sărăciei și al corupției în spațiul euroatlantic. Nimic mai greșit ! O idee repetată la nesfârșit devine o axiomă chiar o paradigmă. Cum poți nega când un cetățean onest îți spune că o țară întreagă a văzut la televizor aceste adevăruri…?

Prezentarea acestor realități, plângerea aceasta colectivă ne distruge capacitatea de a gândi normal și coeziunea de a trăi cum se cuvine într-o societate. Televizorul inoculează idei și spaime care devin colective. Societatea devine nesigură, abrutizată și înstrăinată. Violența există, a exista și va exista dar exaltarea acesteia în ziare, televiziuni, emisiuni, filme chiar și desene animate,  produce Efectul Mass Media– creșterea violenței la nivel social. Astfel apare fenomenul de insecuritate societală. Toți membrii societății sunt inamici comuni fără să  știe de ce și cum au ajuns astfel.

Nu zic să desființăm televiziuni sau să dăm foc televizoarelor, spun că trebuie să fim conștienți că prezentarea violenței nu are deloc un efect educativ, din contră un efect direct și distructiv. Dacă unei societăți i se prezintă numai aceste lucruri, aceasta uită de starea de normalitate și o confundă cu aceasta.

Pentru noi au ajuns să fie normale țipetele în trafic, isteria publică generală, nesimțirea funcționarilor publici chiar și scandalurile în plină agora. În loc să formeze o societate la noi din păcate mass media formează oameni violenți, incapabili să gândească de unii singuri, manipulabili, cobai pentru diferite experimente, pe scurt barbarizați.

Trebuie să oprim barbarizarea societății printr-o reformă clară a C.N.A. și conștientizarea pericolelor la care ne poate duce o libertate a mass mediei  prost înțeleasă sau prost interpretată.

Libertatea este ceva prețios se câștigă greu și se pierde ușor.

Libertatea mea se oprește în fața libertății tale…

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.