Rusia este acuzată că se implică în alegerile din Bulgaria. Moscova ar fi trimis socialiștilor de la SOFIA un document secret în care le explică cum să MANIPULEZE VOTUL.

Alegerile parlamentare din Bulgaria, care au loc duminică 26 martie, sunt extrem de importante pentru ce se va întâmpla în viitor, în acest spațiu sud- est  european.

Partidul Socialist din Bulgaria, succesor al Partidului Comunist, pledează pentru relații mai bune cu Rusia și o îndepărtare față de Uniunea Europeană, în timp ce partidul GERB condus de Boiko Borisov, actualul premier, este pro-european.

De altfel și Moscova pare extrem de interasată de desfășurarea alegerilor legislative din Bulgaria.

Jurnaliștii de la Wall Street Journal au obținut mărturia a cinci foşti şi actuali oficiali de la Sofia care susțin că Partidul Socialist a primit, înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut, de la un fost spion al Moscovei, un document secret de stategie care propunea o cale bazată pe ştiri false şi promovarea unor sondaje exagerate pentru a obţine victoria.

Printre recomandările pe care documentul le făcea se număra faptul că socialiștii trebuiau să comandate sondaje săptămânale care să exagereze susţinerea pentru Partidul Socialist.

În plus, Moscova sugera ca imaginea candidatul susţinut de socialişti, Rumen Radev, să fie „lustruită” prin promovarea de materiale în presa apropiată Moscovei. Materialele urmau să fie coordonate atent: publicate mai întâi pe bloguri mai puţin cunoscute, înainte de a ajunge în presa centrală, pentru a crea un impact maxim şi a deveni, în final, puncte centrale ale campaniei electorale.

Strategia această a funcționat perfect în alegerile prezidențiale de anul trecut doarece candidatul socialist Rumen Radev a câștigat cu 59%. Wall Street Journal afirmă că nu pot specifica cu exactitate măsura în care bulgarii au ținut cont de sugestiile din document, dar institute de monitorizare a presei şi analişti politici au remarcat că, în săptămânile de dinainte de alegeri, numărul ştirilor proruse şi antioccidentale a crescut semnificativ. Sute de conturi de pe reţelele de socializare, adesea cu variaţii ale aceluiaşi nume, au amplificat mesajul, postând şi distribuind aceste materiale de mii de ori.

Sursa- B1

Foto: Novinite.com

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.