Preşedintele României a rostit multe neadevăruri în interviul de miercuri de la TVR. A comis şi multe ipocrizii, aşa cum, pare-se, îi stă în fire – mă rog, asta e o boală profesională comună la liderii politici; la dl. Băsescu, simptomele ei sunt doar ceva mai vizibile, pentru că el însuşi e deosebit de expus, în poziţia pe care o deţine.

Dar, dincolo de minciunile obişnuite, preşedintele a probat, în câteva rânduri, un cinism cutremurător şi un dispreţ dezgustător faţă de români şi faţă de România.

Mai întâi, i-a transmis profesorului debutant, care-l întreba cum se poate trăi cu 600 de lei pe lună, că şi el, Traian Băsescu, a avut la începutul carierei un salariu mic – “mai mic decât al femeii de servici (sic!) de la Navrom” – dar că, iată, după ce a muncit 30 de ani, a ajuns să câştige “6.000 de lei pe lună” (mai exact, 6.702 lei net, salariul şefului de stat).

L-am crede, dacă pentru dl. Băsescu ar conta aceşti bani dar, în luna mai, preşedintele a anunţat public că-şi donează salariul la Fondul de Solidaritate, până la sfârşitul anului, pentru că, pur şi simplu, îşi permite.

„În ceea ce mă priveşte, vă asigur, şi nu vreau să pară un populism, că sunt dispus ca până la sfârşitul anului să virez salariul într-un fond de solidaritate. Dacă vă uitaţi pe declaraţia de avere, veţi putea constata că pot să fac acest lucru” spunea Traian Băsescu, la 9 mai.

Păi, bravos, dar să constatăm şi că Traian Băsescu n-a fost decât bugetar o viaţă întreagă – marinar, funcţionar prin ministere, parlamentar, ministru, primar, şef de stat. Acum, după 30 de ani de carieră, nu mai are nevoie de banii de la stat.

Câţi bugetari de carieră cunoaşteţi care să poată face la fel? Câţi bugetari ştiţi care să fi făcut avere din munca pentru statul român?

Sau, poate că întrebarea corectă ar fi – câţi bugetari cinstiţi cunoaşteţi care să fi făcut avere din salariul primit de la statul român?

De fapt, câţi oameni ştiţi care să se fi îmbogăţit doar din salariu, fie în mediul privat, fie la stat? Nu, nu prea ştiţi? Nici eu.

Că preşedintele şi-a câştigat averea din afaceri este evident. N-am nimic împotriva acestui mod de a-ţi asigura un trai mai bun, ba dimpotrivă, cred că e absolut necesar să avem cât mai multe afaceri profitabile în România. Un business bun dă de lucru oamenilor, plăteşte taxe statului şi împinge ţara înainte. Totul e să fie afaceri legitime.

Doar că despre afacerile dlui Băsescu nu se ştie mai nimic. Parcă a fost la un moment dat o participaţie într-o fabrică de îngheţată, dar aia n-a mers cine ştie ce, după cum chiar preşedintele a spus de mai multe ori plus că a renunţat la ea. Au mai fost şi nişte tranzacţii surprinzătoare cu un teren, dar şi acelea s-au dus, demult. Ce rămâne?

Rămâne un bugetar care face avere în mod misterios, din afaceri pentru care nu prea ştim să se fi plătit taxe, o avere atât de bună încât nu mai are nevoie de un venit lunar de 6.702 de lei. Ce ciudat, un bugetar care nu mai are nevoie de salariu… Doar de funcţie.

Doar de funcţie. Ştim ce înseamnă asta, într-una din cele mai corupte ţări din Europa.

Ca atare, ce-i transmite de fapt preşedintele profesorului debutant, când îi spune „fă ca mine şi-o să-ţi fie bine”? Ce transmite tuturor românilor?

Ce fel de lider este acesta? Ce model oferă naţiunii?

Citiţi tot articolul pe www.petreanu.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.