Home Politica PNL, cale libera catre PPE. Doar Congresul partidului mai poate bloca trecerea la popularii europeni. PDL, PNTCD sau UDMR nu au drept de veto in PPE

PNL, cale libera catre PPE. Doar Congresul partidului mai poate bloca trecerea la popularii europeni. PDL, PNTCD sau UDMR nu au drept de veto in PPE

by Ioana Popescu

Dupa anuntul facut de fostul presedinte liberal, Crin Antonescu, referitor la inscrierea PNL in Partidul Popular European, o serie de voci – din interiorul sau din afara partidului – au comentat decizia, invocand inclusiv scenariul ipotetic al unui drept de veto al PNTCD, PDL sau UDMR impotriva acceptarii liberalilor de catre popularii europeni.

In realitate, conform documentelor statutare, doar Congresul Partidului National Liberal ar putea bloca trecerea liberalilor la formatiunea europeana populara. Pastrarea Articolului 6 din Statut („Partidul Naţional Liberal este un partid liberal, membru al Alianței Liberalilor și Democraților Europeni şi al Internaţionalei Liberale”) este singurul aspect care impiedica, momentan, aderarea la PPE. In plus, asa cum arata si documentele oficiale ale PPE, democrat-liberalii, gruparea condusa de Aurelian Pavelescu sau formatiunea maghiara din Romania isi pot exprima opinia prin vot in cadrul Adunarii Politice a PPE, insa aderarea PNL nu e conditionata de acceptul lor, ci de decizia majoritatii membrilor.

Articolul 5, Capitolul II din Statutul Partidului Popular European, adoptat la Congresul din 7 decembrie 2011, reglementeaza procedura prin care un partid poate deveni membru sau observator al PPE.

„Numarul membrilor (PPE – n.r.) este nelimitat, dar nu poate fi mai mic de doi. Cererea de aderare trebuie transmisa Presedintiei in scris. Aceasta trebuie sa contina o declaratie de adoptare a programului politic si a reglementarilor interne ale asociatiei (PPE are statul de asociatie internationala – n.r.), alaturi de o copie a regulamentului intern al partidului aplicant si informatii despre istoricul si organizarea acestuia. Presedintia va transmite cererea catre Adunarea Politica .

Fara a incalca Articolul 6, Adunarea Politica este autorizata ca, in functie de propria decizie, sa confere aplicantilor un statut dintre umatoarele: partid membru ordinar, partid membru asociat, membru asociat sau membru individual”

Nu exista in Statutul PPE – nici la capitolul privitor la obtinerea calitatii de membru, nici in cel referitor la procesul decizional al Adunarii Politice – nicio trimitere la dreptul unui partid membru de a se opune aderarii unui alt partid, din aceeasi tara.

Cat costa PPE?

Tot din Statutul organizatiei populare aflam ca apartenenta la PPE nu e lipsita de implicatii financiare. Partidele membre, fie si in calitate de observator, au obligatia unei contributii financiare consistente, al carei cuantum financiar e stabilit  anual de Adunarea Politica. Desi nu este specificat un prag minim de cotributii, limita superioara a cotizatiei anuale nu poate depasi 500.000 de euro, oferindu-ne totusi o imagine generala asupra ordinului de marime al sumelor vehiculate.

PNTCD risca excluderea din PPE

De asemenea, daca recent se vehicula ipoteza unui PNTCD care sa se opuna primirii PNL in Partidul Popular European, se pare ca tocmai formatiunea istorica taranista s-ar afla intr-o situatie internationala delicata, din cauza modului in care a  fost condusa in ultimii ani.

Conform acelorasi regulamente interne ale PPE, un partid care „nu mai reprezinta o forta politica viabila in tara de origine” poate face subiectul unei propuneri de excludere inaintate de Presedintia PPE Adunarii Politice. Cum se stabileste lipsa de viabilitate a unui partid, aflam tot din Statutul PPE: „un partid care nu a fost reprezentat in Parlamentul regional, national sau european timp de doua mandate parlamentare consecutive” (Articolul 9). Situatie in care se afla si partidul condus de Aurelian Pavelescu, in conditiile in care, desi in ultimul deceniu a avut, pentru anumite perioade limitate, parlamentari sau europarlamentari care au aderat la PNTCD, acestia – prin numarul redus si incapacitatea de a forma un grup parlamentar – nu putea asugura reprezentare parlamentara partidului.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.