Home Lifestyle Locul de joacă al miliardarilor: 6 lucruri fascinante pe care s-ar putea să nu le știi despre Monaco

Locul de joacă al miliardarilor: 6 lucruri fascinante pe care s-ar putea să nu le știi despre Monaco

by George Avram

În ciuda faptului că este un microstat cuprins între Italia și Franța de-a lungul Rivierei Franceze, Monaco este una dintre cele mai bogate națiuni din lume. De la cazinourile sale fastuoase până la cursele auto de renume mondial, Monaco are o scenă culturală înfloritoare, care atrage mii de turiști încântați în fiecare an, scrie dailypassport.

Iată șase lucuri fascinante pe care s-ar putea să nu le știi despre Monaco.

Monaco este a doua cea mai mică națiune din lume

Monaco este a doua cea mai mică țară de pe planetă după suprafață, după Vatican. Zona mică a Monaco, împreună cu populația sa de aproximativ 40.000 de locuitori, o face cea mai dens populată națiune suverană din lume. De fapt, singurul teritoriu cu o densitate mai mare decât Monaco este regiunea administrativă chineză Macao. În timp ce multe alte microstate europene se află fără ieșire la mare, Monaco se mândrește cu o coastă, deși este cea mai scurtă din lume.

Monaco are cele mai scumpe case din lume

Monaco este cunoscut drept „locul de joacă al miliardarilor” din motive întemeiate. Potrivit raportului Knight Frank Wealth din 2023, imobiliarele din Monaco sunt cele mai scumpe din lume. Aici, 1 milion USD oferă doar 183 de metri pătrați de spațiu – doar jumătate din puterea de cumpărare pe care ați avea-o în New York. Această barieră financiară mare de intrare nu este o problemă pentru majoritatea locuitorilor din Monaco, totuși, deoarece un raport din 2022 a constatat că 27.303 dintre locuitorii din Monaco aveau averi nete de peste 1 milion USD.

Localnicilor li se interzice jocurile de noroc

Având în vedere bogăția țării, este logic că Monaco a fost casa unei industrii de cazinouri înfloritoare încă din anii 1860. Poate că nicio instituție de jocuri de noroc nu este mai renumită decât Cazinoul Monte Carlo, care a servit drept locație de filmare pentru mai multe filme din franciza James Bond, inclusiv GoldenEye din 1995 și Never Say Never Again din 1983.  Cazinoul din Monte Carlo și-a deschis porțile în 1861. Cazinoul a găzduit mai multe câștiguri record în jocuri de noroc de-a lungul istoriei sale. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste victorii la jocuri de noroc nu a fost acordată locuitorilor din Monaco, cărora le este interzis să joace. Regula a fost în vigoare de la mijlocul anilor 1800, când prințesa Caroline – consoarta lui Florestan I – a supravegheat dezvoltarea cazinoului. Într-un efort de a se asigura că locuitorii națiunii își păstrează banii, Caroline le-a interzis cetățenilor monegasci să joace la cazinourile locale, lăsând industria dependentă în întregime de turiști și străini. În schimb, rezidenții Monaco sunt scutiți de plata impozitului pe venit.

Actrița Grace Kelly a fost prințesa de Monaco

Grace Kelly a fost una dintre cele mai faimoase actrițe din Epoca de Aur de la Hollywood, jucând în 11 filme de lung metraj de-a lungul carierei sale – inclusiv High Noon din 1952, Mogambo din 1953 și The Country Girl din 1954, din urmă care ia adus Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. În ciuda carierei înfloritoare de actorie a lui Kelly, ea a renunțat la toate în 1956 pentru a se căsători cu Prințul Rainier al III-lea, membru al familiei conducătoare Grimaldi din Monaco. Cei doi s-au întâlnit în 1955 la o ședință foto în timpul Festivalului de Film de la Cannes, iar Rainier a cerut în căsătorie mai târziu în acel an.

Din 1956 până în 1982, Kelly a rămas retrasă din actorie, deși aproape că a fost atrasă înapoi la Hollywood în 1962 pentru a apărea în filmul lui Alfred Hitchcock Marnie. Kelly chiar a acceptat să participe, iar un purtător de cuvânt al familiei regale din Monaco a anunțat că i se va permite să joace în film înainte de a se retrage din nou oficial din actorie. Cu toate acestea, Kelly a renunțat în cele din urmă din cauza presiunii din partea localnicilor.

Marele Premiu de la Monaco are cea mai scurtă pistă de cursă F1

Desfășurat pentru prima dată în 1929, Marele Premiu de la Monaco era deja un punct de referință în calendarul curselor când a avut loc primul Campionat Mondial modern de Formula 1 în 1950 și se ține în fiecare an de atunci, cu excepția anului 1955. Prestigioasa cursă auto este una dintre cursele Triple Crown ale sporturilor cu motor, împreună cu Indianapolis 500 și 24 Hours of Le Mans. Marele Premiu de la Monaco prezintă cea mai scurtă pistă din cursele de F1,  șoferii fiind nevoiți să se răsucească și să se întoarcă pe străzile orașului și să efectueze aproape 5.000 de schimbări de viteză pe parcursul a 78 de ture. Dintre toți indivizii care au concurat în Grand Prix-ul Monaco, niciun pilot nu a avut mai mult succes decât Ayrton Senna, ale cărui șase victorii (o dată în 1984 și în fiecare an din 1989 până în 1993) sunt cele mai multe dintre orice pilot.

Monaco are cea mai scurtă constituție scrisă din lume

Deoarece Monaco abia se înregistrează pe hartă, poate că se cuvine ca și constituția sa să fie la fel de microscopică, cel puțin în comparație cu alte documente similare. Cât durează exact cea mai scurtă constituție scrisă din lume? Doar opt pagini, sau 3.184 de cuvinte, conform Proiectului Comparative Constitutions.  Actuala constituție a Monaco a fost adoptată în 1962, sub domnia Prințului Rainier al III-lea, și conturează cele trei ramuri ale guvernului și, de asemenea, precizează linia de succesiune la tronul monegasc. . Deși prințul de Monaco deține cea mai înaltă putere executivă din țară, ministrul de stat conduce guvernul și este responsabil cu aplicarea legilor stabilite prin acest document diminutiv, precum și cu ghidarea unui consiliu consultativ format din șase membri.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.