Home Lifestyle Templul Ursitelor de la Şinca, locul unde ţi se împlinesc dorinţele

Templul Ursitelor de la Şinca, locul unde ţi se împlinesc dorinţele

by Marta Andrei

Mănăstirea rupestră de la Şinca Veche, judeţul Braşov, lăcaş de cult săpat în piatră cu mii de ani în urmă, aşezat în cotul format de Munţii Făgăraş şi Perşani (Dealul Pleşu), este una din atracțiile turistice rurale ale României.

Supranumită Templul Ursitelor fiindcă localnicii cred că tinerii care, în ultima duminică dinaintea intrării în post, aruncă roata în flăcări peste dealul unde este biserica se vor căsători curând, mănăstirea poartă nedezlegat misterul naşterii sale.

Nimeni nu poate spune exact de când datează, pentru că nu există date certe. Versiunea acceptată este că ar fi apărut pe la 1742, timp în care bisericile ortodoxe erau interzise, însă există şi legende care îi atribuie o vechime de… 7.000 de ani, precum şi apartenenţa la civilizaţia care a întemeiat Templul Alb din Insula Şerpilor.

Prima relatare oficială despre templu apare la 1789 în scrierile unui pastor reformat:

„Monastirea este tăiată în întregime în piatră de carieră şi deci nu are acoperiş. Este săpată cu pricepere, cu o muncă uriaşă, demnă de mirare. Ferestrele sunt tăiate lateral, atât de înguste, încât călugării când slujesc se plimbă cu cărţile după razele soarelui pentru a putea ceti“.

Lăcaşul a fost format iniţial din nouă încăperi, parţial surpate de-a lungul vremii, din cauza ploilor, dar şi din cauza căutătorilor de comori care au săpat în zonă. În templu se poate pătrunde printr-un tunel îngust. Prima cameră seamănă cu o biserică adevărată, al cărei tavan este scobit pentru ca soarele să poată pătrunde înăuntru. Turnul interior este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş. Localnicii spun că pe acolo coboară energiile benefice şi că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Râşnovului. În cea de a doua încăpere pot fi văzute simboluri precum Steaua lui David şi o clepsidră care simbolizează principiul Yin-Yang. În celelalte camere ferestrele sunt foarte înguste şi lumina abia se strecoară.

Legenda care spune că locul este unul fermecat circulă de acum două secole.

Oamenii susţin că în templu este o energie aparte, benefică pentru sănătate şi… destin. Aşa se face că anual mii de oameni îi trec pragul mai ales în Postul Paştelui. Locul este împodobit cu icoane, flori de munte şi candele care nu apucă să se stingă niciodată. Se vorbeşte că, în preajma sărbătorilor religioase, în lăcaşul de sub pământ se pot auzi coruri şi că dorinţele curate se împlinesc. Turiștii vin la Șinca pentru că au auzit că aici li se îndeplinesc dorințele și pentru a avea un destin plin de împliniri. Amatorii de scenarii paranormale cred că templul este o poartă către alte lumi prin care se comunică cu fiinţe din alte dimensiuni. Bătrânii satului mai spun că până şi iarba din jurul „Templului Ursitelor“ face minuni. Vacile care pasc aici dau lapte mai mult şi mai gustos decât celalalte.

Biserica de sub pământ se află la 50 de kilometri de Braşov, pe drumul spre Sibiu, şi la 22 de kilometri de Făgăraş.

Ea poate fi vizitată gratuit între orele 8.00 şi 20.00. Cei care au transformat grota într-o minunăție turistică sunt reprezentanții Fundației Ortodox- Culturală „Maica Sfântă – Bucuria Neașteptată”. Președintele Maria Bâgiu a obținut concesionarea locului și a făcut din acest loc un mic muzeu al credinței: a recondiționat grota și a amenajat un mic parc în zonă. În plus, s-a mai ridicat o mânăstire de lemn pitorească, ale cărei maici se îngrijesc de grota amplasată pe vechea graniță dintre Transilvania și Muntenia. Zona este în continuă prefacere. Primele obiective erau îndreptate spre amenajarea unei zone de creație – pentru asigurarea unei continuităţi a tradiţiilor meşteşugăreşti specific româneşti,  pictură, sculptură, iconografie, olărit, ţesătorie religioasă şi tradiţională, încondeierea ouălor, împletituri şi multe altele – și a unei noi mânăstiri, din piatră, lângă schitul actual.

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.