Daca scenariul declansarii emotiei colective, prin intermediul Zilei Nationale a Romaniei, a fost real sau doar o succesiune de gafe incredibile savarsite de presedintele Klaus Iohannis, nu avem de unde sa stim. Plasandu-ne in prima ipoteza, am putea spune ca a esuat lamentabil. Daca luam in calcul cea de-a doua ipoteza, atunci e de rau. Pentru ca ne putem astepta si la alte gafe, cu consecinte incomparabil mai dramatice.

Cert este ca liderii opozitiei – PSD, ALDE si PRU – nu s-au lasat provocati. Au raspuns cu intelepciune si cu demnitate provocarii, intentionate sau neintentionate, generata de presedintele Klaus Iohannis. Care este consecinta?

Daca, in acest moment, s-ar face masuratori exacte, s-ar putea constata ca, in doar cateva zile, opozitia a avut de castigat. Agentul electoral al opozitiei s-a dovedit a fi chiar presedintele Klaus Iohannis. Si, evident, a contat si modul inteligent in care aceasta opozitie a reusit sa transforme o lovitura pe care a primit-o intr-o victorie de imagine.

Au mai ramas noua zile pana la alegeri. Exista un termen optim in care o emotie colectiva isi poate produce efectele. Va amintiti? Un om caruia i se pot reprosa extrem de multe, mai putin ca nu ar fi un mare strateg al campaniilor electorale, fostul presedinte, Traian Basescu, a facut o afirmatie pe cat de surprinzatoare, pe atat de adevarata, referitoare la efectele uriasului scandal politic generat de dezvaluirea faptului ca a lovit un copil in campania electorala. El a spus ca aceasta dezvaluire a venit prea devreme. Ca, daca s-ar  fi produs cu doar cateva zile inainte de alegeri, ar fi fost pierdut. Bomba nu ar mai fi putut fi dezamorsata. Efectul scandalului nu ar mai fi putut fi atenuat. Asa e! Dar sa revenim. Mai sunt doar noua zile.

Presedintele Klaus Iohannis a facut si el o afirmatie la fel de adevarata. Cum ca alegerile se castiga printr-o mare emotie colectiva. Se intelege ca beneficiarul este cel care o declanseaza si o gestioneaza cu intelepciune. In cazul sau, emotia colectiva a fost generata de faptul ca, in primul tur de scrutin, foarte multi romani din Diaspora nu au mai avut posibilitatea sa voteze. S-a declansat o stare de legitima nemultumire care, in urmatoarele zile, s-a propagat de la alegatorii reali sau virtuali din Diaspora catre bazinele electorale din Romania, prin intermediul retelelor sociale sau al telefoanelor. Unda de soc a emotiei colective s-a declansat si si-a produs efectele abia cu cateva zile inainte de al doilea tur de scrutin, cand o uriasa masa de cetateni, care altfel nu ar fi votat, a decis ca PSD si respectiv Victor Ponta trebuiesc sanctionati. Cand au votat, au considerat ca, in felul acesta, apara democratia grav afectata. Iar votul acesta a facut diferenta. Asa a castigat Klaus Iohannis.

Iar acum, ar dori sa castige la fel. Chiar acum, el isi joaca cel de-al doilea mandat. Daca obtine, in jurul PNL, un numar suficient de mare de voturi, poate face combinatiile necesare constructiei unui guvern in jurul lui Dacian Ciolos. Teoretic, acest guvern, in urmatorii trei ani, ar putea contribui decisiv la cresterea popularitatii presedintelui. Daca, insa, Klaus Iohannis nu poate declansa o mare emotie colectiva pe care sa o si gestioneze in beneficiul sau in urmatoarele doua trei zile, atunci PNL pierde alegerile. Guvernul Ciolos nu va putea fi instalat. Alina Gorghiu demisioneaza, iar la varful PNL incepe o lupta pentru putere care va cutremura baza. Inevitabil, va exista “o noapte a cutitelor lungi”.

Mai trebuie spus ca economia Romaniei merge pe o sarma din ce in ce mai subtire. An de an, exista o crestere economica, dar, an de an, exista si o crestere a nivelului saraciei. Aceasta situatie paradoxala si unica in peisajul european are o singura cauza: raportul coplesitor intre investitia externa si investitia interna, care face ca firmele romanesti, anchetate si arestate din toate pozitiile, sa detina doar 20% din capital si sa aduca, in schimb, 80% din veniturile de la buget. Admitand ca va castiga Klaus Iohannis si ca Ciolos va fi numit premier, daca presedintele si noul guvern nu schimba radical aceasta stare de lucruri, Romania se va duce, in mare viteza, la vale in urmatorii doi, trei ani. Sau, ca sa nu se duca, va trebui sa recurga, din nou, la sanctionarea nemiloasa a propriilor cetateni. Asa ca nici macar o victorie in aceste alegeri a lui Klaus Iohannis nu-i garanteaza al doilea mandat.

In schimb, o infrangere il poate scoate, inca de pe acum, din joc. De aici, si incrancenarea pe care o putem observa in aceste ultime zile.

sursa- corectnews.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.