Intrarea  fiului cel mic al vicepreşedintelui SUA Joe Biden  în conducerea celei mai importante companii private de gaze din Ucraina este cel mai dezbătut subiect în America. Subiectul este înd eschiderea celor mai importunate publicații de peste Ocean, indiferent de orientarea lor politică.

În România, abordarea acestui subiect atrage după sine catalogări pro și contra SUA sau pro și contra Rusia. Simpla discutare a acestui subiect riscă să fie interpretată ca fiind prorusă.

Subiectul a fost abordat și la  Casa Albă, şi în conferinţa zilnică de presă de la Departamentul de Stat. Mattew Lee, corespondentul Associated Press, unul dintre cei mai respectaţi ziarişti americani specializaţi în probleme politice acreditat la  Washington, a cerut un răspuns din partea purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Ms. Jew Psaki.

Matt Lee a întrebat dacă există probleme legate de numirea lui Robert Hunter Biden,  fiul vicepreşedintelui american în consiliul de administraţie al companiei ucrainiene, devenind astfel şeful departamentului juridic la Burisma Holding, cea mai mare companie privată din industria de gaze a Ucrainei.
Matt Lee a întrebat dacă acest lucru nu înseamnă automat un potențial conflict de interese sau de clientelism.

Raspunsul Ms Psaki a fost foarte scurt: „Nu, el este un cetăţean privat”.

Ziaristul insistă: „Bine, atunci consideraţi că oligarhii ruşi sau oligarhii ucrainieni sunt tot cetăţeni?”

Purtătorul de cuvânt: „Noi nu le punem în aceeşi categorie”.

Matt Lee insistă, din nou: „Nu sugerez că ar fi aceeaşi categorie, dar mă întreb dacă există probleme în Departamentul de Stat cu privire la modul în care ruşii sau ucrainienii ar percepe implicarea unui fiu al vicepreşedintelui în acest sens, mai ales având în vedere situaţia”.

Purtătorul de cuvânt: „Nu, nu sunt”.

Ziaristul insistă: „Nici unul? Bine”.

Dialogul a durat un minut şi jumătate. Conferinţa de presă a fost cronometrată la 48 de minute.

Subiectul ” fiul lui Biden” a reprezentat minutul de aur.
Joe Biden, vicepreşedintele SUA, vizitează România în 20 – 21 mai , fiind considerat o mare victorie.

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.