Home international Franţa: 250.000 de oameni au protestat față de extrema dreaptă

Franţa: 250.000 de oameni au protestat față de extrema dreaptă

by I. B.

Sute de mii de persoane au protestat sâmbătă, în Franța, față de extrema dreaptă, aflată în ascensiune în perspectiva alegerilor legislative anticipate. Acestea au fost convocate de președintele Emmanuel Macron, care a dizolvat Adunarea Națională după victoria extremei drepte la europarlamentarele de duminica trecută. Pentru a bloca valul extremist, principalele partide de stânga s-au aliat, dar deja au început să se certe.

Proteste în Franța față de extrema dreaptă

La manifestațiile de sâmbătă contra extremei dreptei au participat peste 250.000 de persoane, din care 75.000 la Paris, arată datele autorităților, citate de AFP. Sindicatul CGT a transmis că au fost 640.000.

„Suntem potenţial într-un moment de cotitură pentru democraţie”, a avertizat Marylise Leon, şefa CFDT, unul din cele cinci sindicate care s-au mobilizat.

Sindicate, asociaţii şi partide de stânga au făcut un apel la un „val popular” pentru a împiedica o nouă victorie a Rassemblement National (RN), de extrema dreaptă, la alegerile din 30 iunie și 7 iulie.

Partidele de stânga franceze s-au aliat, dar deja se ceartă

Pentru a evita o victorie a extremei drepte, principalele partide de stânga au lăsat deoparte divergențele și au format Noul Front Popular, dar deja se ceartă, după decizia LFI de a nu-i include pe liste pe oponenţii liderului partidului, Jean-Luc Melenchon.

Aleşii daţi la o parte au denunţat o „epurare” şi l-au acuzat de „reglare de conturi” pe Melenchon, politician învins de trei ori la prezidențiale și criticat pentru că mai mult ar dezbina decât ar uni.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.