Home Lifestyle Ce se întâmplă dacă ești lovit de fulger și ai mult noroc/ Miracole înfăptuite de fulgere- vindecări și însușiri extraordinare

Ce se întâmplă dacă ești lovit de fulger și ai mult noroc/ Miracole înfăptuite de fulgere- vindecări și însușiri extraordinare

by Marta Andrei

Furtunile de vară care mătură România în ultima vreme au băgat groaza în populaţie, mai ales după ce câteva persoane şi-au pierdut viaţa lovite de trăsnete pe câmp sau chiar în staţia de autobuz! Descărcările electrice sunt, evident, motiv de spaimă, însă există şi cazuri în care ele au înfăptuit adevărate miracole.

* Vindecate de aritmie şi reumatism, prin…trăsnet

Cel mai recent caz de minune pusă pe seama fulgerelor este al sârboaicei Nada Acimovic, din Sljivovica. În vârstă de 51 de ani, ea s-a vindecat de o suferinţă cardiacă după ce a fost trăsnită. Doctorii care o tratau de aritmie – afecţiune manifestată prin bătăi iregulate ale inimii au descoperit că femeia s-a vindecat complet în urma episodului în care a fost lovită de fulger.

De obicei, aritmia – de care suferă şi fostul premier britanic Tony Blair, dar şi ex-vicepreşedintele american Dick Cheney – este tratată cu şocuri electrice de mică intensitate, pentru a restabili ritmul cardiac.

Inima Nadei a fost însă “reglată” de uriaşa descărcare electrică naturală care-i putea cauza moartea, medicii apreciind că viaţa pacientei a fost salvată de faptul că purta pantofi cu talpă din cauciuc.

Tot talpa de cauciuc a fost şi şansa poştaşului american Edvin Robinson, în vârstă de 53 de ani. Orb şi parţial surd, în urma unui accident rutier, el a fost trăsnit în curtea casei sale din periferia Portlandului, pierzându-şi cunoştinţa. Când şi-a revenit la spital, şi-a dat seama că vedea şi auzea din nou, în mod miraculos!

O altă femeie, chilianca Maria Louisa Mindez, în vârstă de 63 de ani, a scăpat de durerile reumatice şi…a întinerit, după ce a fost victima fulgerelor.„După toate datele ştiinţifice, ar fi trebuit să moară”, a declarat dr. Indios Vaga, uimit că pacienta nu numai că n-a decedat, dar parcă şi-a recăpătat tinereţea. Povestea văduvei sexagenare care arată acum ca la 25 de ani (mai puţin părul cărunt) a fost relatată în lucrarea “Născuţi sub o stea norocoasă”, publicată în 2001 de editura Hiparion. Femeia a fost lovită de trăsnet în timp ce-şi căuta prin curte căţeluşa (Cuchito) pe care voia s-o adăpostească de furtună.

Aflată în vizită, fiica sa în vârstă de 40 de ani, Veronica Cruz, a auzit un tunet urmat de un ţipăt, după care şi-a văzut pe geam mama zăcând într-o băltoacă, alături de căţeluşa care îi lingea faţa. Până când a ieşit în curte Veronica, Maria şi-a revenit şi a intrat în casă pe picioarele ei, iar când fiica sa a adus un prosop să-i şteargă faţa, a rămas şocată de aspectul radical întinerit al mamei. ”Devenise din nou tânără, mai tânără chiar decât mine!”, a spus Veronica.

 * Şocul electric aduce însuşiri excepţionale

Dincolo de asemenea vindecări şi transformări spectaculoase, supravieţuitorii trăsnetelor capătă uneori şi capacităţi neobişnuite, devenite obiect de studiu pentru numeroşi cercetători.

Harold Deal, un electrician de 34 de ani, din Greenwood, a devenit imun la frig după un asemenea episod. Chiar dacă afară sunt -10 grade C, Harold poate purta doar tricou şi pantaloni scurţi. Alţi indivizi confruntaţi cu descărcările electrice au dezvoltat un sensibil simţ al mirosului sau au dobândit abilităţi matematice remarcabile.

În nuvela “Tinereţe fără tinereţe”, care a inspirat şi filmul american cu acelaşi nume, scriitorul Mircea Eliade prezintă povestea lui Dominic Matei, profesor ratat de lingvistică, care la vârsta de 70 de ani este lovit de fulger în faţa Gării de Nord din Bucureşti şi supravieţuieşte (deşi este ars pe aproape toată suprafaţa corpului). Mai mult decât atât, se vindecă extrem de rapid, întinereşte cu aproape trei decenii şi dobândeşte abilităţi intelectuale extraordinare: stăpâneşte limbi străine pe care nu le-a studiat anterior, inclusiv chineza sau sanscrita, şi îşi dezvoltă un alter-ego care reprezintă un fel de voce interioară a conştiinţei. Devenit un ciudat, e urmărit de nazişti pentru a fi studiat în cadrul programului care viza perfecţionarea speciei umane prin şocuri electrice puternice. Dominic reuşeşte să scape şi o întâlneşte pe Veronica, o tânără de 25 de ani, lovită şi ea de fulger, alături de care îşi caută împlinirea erotică, dar şi profesională.

 * Oameni-magnet pentru descărcările electrice

Statisticile din SUA au arătat că din totalul de circa 1500 de trăsniţi anual, 86% sunt bărbaţi, ceea ce ar putea avea legătură cu testosteronul, care atrage lumina.

Temperatura unui fulger poate ajunge la 30.000 de grade Celsius, iar tensiunea măsoară chiar şi 15.000.000 de volţi. Din acest motiv, persoanele care au fost trăsnite se pot considera norocoase dacă au supravieţuit. Descărcarea electrică loveşte omul doar câteva fracţiuni de secundă, suficient însă pentru a-i afecta creierul sau alte organe vitale. De aceea, după ce-şi revin din şoc, mulţi nu îşi amintesc nimic, au probleme în coordonarea mişcărilor sau prezintă manifestări ciudate (comportament infantil, urinări necontrolate etc). Există în lume adevăraţi recordmeni ai “episoadelor fulgerătoare”, la propriu.

Deşi probabilitatea ca un om să fie trăsnit este extrem de mică, de 1 la 600.000, americanul Don Frick a trecut cu bine prin două astfel de experienţe, ambele petrecute în ziua de 27 iulie, la o distanţă de…27 de ani! „Prima dată am fost lovit de fulger la 27 iulie 1980, iar a doua oară la 27 iulie 2007”, a povestit victima. La întâiul episod, descărcarea electrică i-a carbonizat fermoarul de la pantaloni şi i-a ars o fesă, iar a doua oară l-a aruncat într-un zid.

Mai ghinionişti decât el s-au dovedit Betty Jo Hudson, din Missisippi, şi Roy Sulivan, adevăraţi magneţi vii pentru fulgere. Betty Jo Hudson a reuşit totuşi să nu fie niciodată trăsnită, deşi casa părintească i-a fost lovită în mod repetat, cum şi locuinţa sa conjugală a fost periodic ţinta forţelor naturii. În ce-l priveşte, Roy Sulivan a fost lovit de fulger de şapte ori.

Prima oară, în 1942, a rămas fără un deget de la picior. Douăzeci şi doi de ani mai târziu i-au fost pârjolite sprâncenele, iar în anul 1970 i-a fost ars umărul stâng; în 1972, i-a luat foc părul, un an mai târziu a fost aruncat prin parbriz, scăpând doar cu o fractură de coaste, în 1976 şi-a rupt glezna, iar peste un an s-a ales cu arsuri pe piept şi pe abdomen. Şi poate, dacă nu s-ar fi sinucis în 1983, Sullivan şi-ar fi continuat peripeţiile.

Foto- meteo&radar

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.