Criza economică devine tot mai greu de atacat dacă soldaţii au obosit. Sînt flămînzi, scîrbiţi şi fără nădejde. S-au aşezat răpuşi de disperare în tranşee, unii mai au pus cîte ceva în buzunare, din zilele bune. Mănîncă pe furiş, să nu-i vadă ceilalţi, că cer. Niciunul nu spune ca are şi fiecare începe să se vaite primul. Nu mai e nimic în raniţa nimănui. O tăcere suspectă s-a lăsat peste oraşe.

La Cluj, administraţia a cerut ca în vitrinele părăsite să se pună postere cu fotografii ale Clujului vechi. Vai, cît de contrariat se uită Clujul nou la hîrtiile gălbejite cu chipul unui oraş incolor, din perioada interbelică, flendurit pe geamuri mute. Unii n-au mai avut puterea sa umble după postere mari, au listat cum au putut, pe foi A4, poze la minut cu străzile de altădată, şi le-au lipit. Ia de la Apostu, încă o vitrină, cu regret!

Poate dacă nu cerea omul tapet interbelic pe vitrinele cu lacăt, nici nu băgam de seama întreg cimitirul care se lăţeşte pe burta oraşului. Cu fiecare zi mai moare unul, la cap i se pune o cruce cu poza Clujului vechi.

Criza este în primul rînd una psihologică, spun specialiştii. Guvernanţii portocalii exagerează în a fi prăpăstioşi. Preşedintele spune că situaţia este dramatică. Probabil că ştie ce spune şi că nu se referă la pensii, ci la un iminent faliment. Boc se bîlbîie şi tremură. De pozat, pozează şi unul şi altul în eroii neînţeleşi ai momentului. Sacrificaţii. Bărbaţii. În fond, aveau două posibilităţi. Să găsească soluţii şi să le aplice cu succes. Sau să bîjbîie cu aerul unor martiri, singuri în luptă cu nenorocirea planetară.

Specialiştii spun că trebuie umblat la sentiment şi sînt de acord cu ei. Poporul e sleit, dar e sleit şi pentru că îi lipseşte speranţa, nu doar banul. Nimic pe lumea asta nu s-a putut face fără speranţă, fără un dram de entuziasm şi o ţîră de convingere. Dar pentru ca un popor să îngîne, cîte un pic, Oda Bucuriei, e interzis ca dirijorul să zbiere cîntarea „Puşca şi cureaua lată”

Acest articol puteţi să-l citiţi şi pe https://gazetino.wordpress.com

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.