Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, prezent mai mult ca de obicei în stpațiul public, de când PNL are probleme reale de gestionare a guvernării, a declarat la Digi 24 că statul poate face economie dacă ar dori și cum ar putea fi stimulate autoritățile locale să colecteze mai bine banii din taxe și impozite.
El a explicat care sunt variantele pe care statul le are la dispoziție, de la reforma administrației, la colectarea mai buna a taxelor, stimularea sau sancționarea autorităților locale. „ În legislația de bază există o prevedere care spune că banii care se distribuie de la guvern pentru echilibrare bugetară se dau direct proporțional cu gradul de încasare al impozitelor locale. Avem primării care au grade de încasare de 40-50% și e o abordare a primarilor de a nu-și deranja electorii și nu e normal ca statul să acopere neîncasările unei autorități, lucru care se prorogă de câțiva ani de zile, în loc să se aplice imediat, ceea ce i-ar stimula pe toți să își facă datoria.”, spune liderul PNL.
Bolojan a explicat și cum a reușit să reducă cheltuielile cu aproximativ 6 milioane de euro pe an la Consiliul Județean Bihor. „La Consiliul Județean Bihor am concediat la începutul mandatului 50% din colegi, pentru că nu avea de lucru, nu discut de calitatea oamenilor. Nu aveau de lucru. Ce s-a constatat? Noi ne derulăm proiectele fără probleme, chiar am crescut numărul lor, și nu s-a prăbușit CJ Bihor care are în acest moment 89 de angajați. Economiile au fost de 6 milioane de euro pe an. Gândiți-vă că astfel de ecnomii se pot face și în alte locuri.”, a mai declarat acesta.