Home Opinie A intrat în clenci și televiziunea publică

A intrat în clenci și televiziunea publică

by Sorin Rosca Stanescu

Pana cand domnul presedinte Traian Basescu sau opozitia sau Parlamentul sau cine stie cine va lamuri taina “agentului 007”, un alt scandal izbucneste azi. Cel legat de Consiliul de Administratie al televiziunii publice. Inca un instrument dintre cele care ar trebui sa-si ia distanta fata de competitorii politici, sa pastreze o echidistanta si care, in schimb, cade prada PSD-ului. Aici, avem acum un caz flagrant de incompatibilitate. Mai grava decat acele incompatibilitati semnalate, din cand in cand, de ANI.

 

Domnul Corneliu Calota a fost, pana prin primavara, consilier al prim-ministrului Victor Ponta. Unul dintre nenumaratii sai consilieri. Provenit din presa, cu o vasta experienta in domeniu, este de presupus ca domnul Calota a transpirat alaturi de multii consilieri, pentru intreaga campanie de PR a prezidentiabilului. In primavara, domnul Calota a fost propus de Guvernul Romaniei, respectiv de domnul Victor Ponta, pentru a face parte din Consiliul de Administratie al televiziunii publice. A fost validat de comisie si votat in aceasta calitate de plen. In urma cu cateva zile s-a finalizat, in fine, un scandal mai vechi, care a cunoscut o anumita amplitudine, generat de comportamentul reprobabil, in raport cu jurnalistii, al domnului Mirel Palada. Caruia, printr-un comunicat, i-am cerut, in numele PNL, demisia sau demiterea. A fost necesara si interventia Ambasadei Statelor Unite pentru ca premierul Victor Ponta sa renunte, cel putin oficial, la serviciile domnului Palada in calitate de purtator de cuvant. In aceste conditii domnul Corneliu Calota a fost nominalizat in aceasta importanta functie. Si de aici, un scandal care poate detona un alt scandal in interiorul unei institutii si asa fragilizate, cum este, in prezent, televiziunea publica.

 

Asadar, in prezent, domnul Corneliu Calota indeplineste pe langa domnul Victor Ponta o misiune importanta. Aceea de a-l prezenta opiniei publice, prin intermediul presei sau in mod direct, in cea mai favorabila lumina. In al doilea rand, domnul Calota trebuie sa prezinte, conform fisei postului, toate initiativele guvernamentale in cea mai favorabila lumina, astfel incat populatia sa fie convinsa nu numai ca Guvernul Ponta munceste pe branci pentru ea, dar si ca obtine, in acest sens, rezultate remarcabile. Insarcinat astfel, domnul Calota isi consuma mult din energiile pozitive ale domniei sale pe altarul Guvernului socialist. Subiectivismul, in aceste conditii, nu are cum sa fie evitat. El este un avocat al performantelor Guvernului Ponta, depune interes pentru a demonstra acest lucru, isi utilizeaza in acest scop cunostintele pe care le are, vasta sa experienta, iar pentru a avea un succes garantat este obligat sa si creada in ceea ce spune. In aceste conditii, acest profil pe care l-am schitat mai sus al domnului Calota vine intr-o contradictie flagranta cu cel de membru in Consiliul de Administratie al televiziunii publice. Acolo, domnia sa are doua obligatii principale. De a depune toate eforturile, astfel incat continutul programelor televiziunii publice sa pastreze echidistanta fata de partidele politice si o imagine obiectiva asupra activitatii institutiilor statului si, in al doliea rand, sa previna derapajele de natura financiara, contribuind prin votul sau la salvarea de la faliment a institutiei.

 

Intrebarea care se pune este: Cum poate domnul Corneliu Calota sa se lupte pentru o cauza la Guvern si pentru o cu totul alta cauza in Consiliul de Administratie al televiziunii publice? Daca Guvernul Romaniei face o prostie, sa zicem inca o ordonanta de urgenta din seria neagra inregistrata in ultima perioada, domnul Calota, in calitate de purtator de cuvant, are obligatia sa apere initiativa guvernamentala pana in panzele albe, fireste intr-un mod elegant si neagresiv. In schimb, televiziunea publica este obligata sa prezinte cu o corecta detasare toate opiniile si cele mai importante reactii referitoare la respectiva initiativa guvernamentala. Unele dintre acestea, cum este si firesc, pot fi critice. Dar reporterii televiziunii publice nu au dreptul sa inchida ochii, iar Consiliul de Administratie este nu numai un garant al bunei gestiuni financiare a institutiei, ci si un instrument de control, legat de pastrarea echidistantei. Cum ar putea actiona in aceste conditii, aflandu-se sub dubla comanda, domnul Calota?

 

Purtator de cuvant al Guvernului si in acelasi timp unul dintre membrii marcanti ai Consiliului de Administratie al televiziunii publice, domnul Calota este un personaj pus astazi intr-o situatie imposibila. Scandaloasa chiar. E clar ca nu poate fi in acelasi timp si intr-un loc si in celalalt. E clar ca trebuie sa aleaga. Intrebarea care se pune este: De ce nu a facut-o inca?

 

Tare mi-e teama ca dupa ce, in preajma campaniei electorale, a fost practic blocata la mantinela activitatea CNA, dupa ce institutia Avocatului Poporului a fost redusa la tacere printr-o prestidigitatie in care, din pacate, i s-a oferit rolul principal domnului Victor Ciorbea, asistam si la deturnarea televiziunii publice de la scopurile legale ale acestei institutii.

 

Sursa: CorectNewshttps://www.corectnews.com/politics/intrat-clenci-si-televiziunea-publica

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.