Home Politica 7 soluţii pentru reducerea birocraţiei din România

7 soluţii pentru reducerea birocraţiei din România

by Ioana Popescu

Statul trebuie să-şi trateze cetăţenii cu respect. Nu ca pe nişte infractori. Nu să-i pedepsească pentru că muncesc. Să stai trei zile pe săptămână la coadă în fiecare lună, este o pedeapsă. Portalul de dezbateri spuneşitu.ro se declară împotriva modului în care statul a reglementat plata impozitelor pentru veniturile provenite din contractele de drepturi de autor şi îndeamnă la grevă fiscală.

www.spunesitu cere cetăţenilor să nu completeze declaraţiile până când statul nu va reglementa corect această problemă şi prezintă 7 soluţii pentru reducerea birocraţiei din România.

În acest moment, nu există un sistem informatic ca alternativă la cozile interminabile de la ghişee. După ce că taxele sunt împovărătoare, trebuie să stai la cozi nesfârşite să le plăteşti şi eşti amendat dacă nu le-ai plătit la timp. Ordonanţa de urgenţă care impune plata noilor contribuţii se contrazice cu normele de aplicare. Şi asta nu e tot. Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte birocraţia şi costurile administrative. Suntem codaşi la capitole precum înregistrarea proprietăţii, angajarea forţei de muncă şi plata taxelor.

Timpul necesar obţinerii aprobărilor pentru o construcţie este de 243 de zile (faţă de doar 2 luni în Danemarca) care depăşeşte timpul necesar ridicării construcţiei. Simpla înregistrare a unei proprietăţi se face în 83 de zile (doar 2 zile în Suedia).

Prejudiciul creat prin nerespectarea unui contract între părţi poate fi recuperat în 512 zile, presupunând că, în acest caz, intervine hotărârea unei singure instanţe. Închiderea unei firme prin lichidare judiciară durează 3 ani şi 4 luni (dar mai puţin de 1 an în Norvegia). O companie are nevoie de 202 ore numai pentru a completa formalităţile cu plata impozitelor (doar 63 de ore în Elveţia).

www.spunesitu.ro prezintă 7 soluţii pentru reducerea birocraţiei din România

@ Simplificarea legislaţiei le va permite oamenilor să identifice, să interpreteze şi să aplice corect actele normative. Avem nevoie de legi puţine şi simple.

@Stabilitate legislativă. Legile nu trebuie să se mai schimbe de la o zi la alta

@Introducerea ghişeului unic – cetăţenii să nu mai stea la cozi interminabile. De asemenea, formalităţile trebuie să se simplifice. Ghişeul unic se va aplica pentru domeniile în care statul trebuie să acorde certificate (ex. sectorul construcţiilor) şi la înregistrarea proprietăţii. Dacă se poate în Norvegia, înseamnă că se poate şi în România.

@Construirea unui sistem informatic viabil şi eficient, care să ajute oamenii să-şi plătească rapid datoriile către stat şi care ar reduce costurile administrative.

@Reducerea numărului şi atribuţiilor angajaţilor din sistemul administaţiei publice şi externalizarea serviciilor publice de interes general.

@Impunerea unor termene precise pentru soluţionarea cererilor. Dincolo de aceste termene, se consideră că cererile au fost avizate favorabil. Este vorba de principiul consimţământului implicit.

@Introducerea unor metode moderne de management al resurselor umane la selecţia, evaluarea şi promovarea funcţionarilor publici.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.