Casa Albă a anunţat, vineri, că va oferi prin intermediul Agenţiei Americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) o sumă de 1,2 milioane de dolari pentru susţinerea presei ucrainene, informează AFP.

Oficialii de la Washington precizează că ajutorul oferit mass-mediei ucrainene are în vedere transmiterea şi relatarea echidistantă a procesului electoral care se va desfăşura la 25 mai.

„În ultima perioadă, ziariştii ucraineni s-au confruntat cu pericole şi provocări majore. Sprijinul nostru doreşte să ajute la jurnaliştii aflaţi în situaţii de vulnerabilitate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, potrivit adevarul.

Potrvit acesteia, începând cu luna noiembrie 2013, circa 500 de jurnalişti au fost ameninţaţi, hărţuiţi sau bătuţi în Ucraina.

Chiar şi vineri, într-una dintre cele mai tensionate zile de la începutul conflictelor din Ucraina, patru jurnalişti de la CBS News, Buzzfeed şi Sky News au fost reţinuţi câteva ore de către militanţii proruşi, în oraşul Slaviansk, fiind ulterior eliberaţi.

Luna trecută, un ziarist şi totodata un militant proeuropean,  Vasili Serghienko, a fost găsit mort într-o pădure, la circa 120 de kilometri de Kiev.

Suma de 1,2 milioane se va adăuga astfel sprijinului de 10 milioane de dolari pe care Statele Unite s-au angajat să îl ofere Kievului în vederea unui proces electoral transparent.

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.