Home Sport Oraşul celor o mie de ferestre

Oraşul celor o mie de ferestre

by Ioana Popescu

Berat este unul dintre cele mai vechi oraşe albaneze, primii oameni locuind aici încă din anii 2 600-1 800 înainte de Hristos.

Astăzi este unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, iar titlul său de Oraş al Celor O Mie de Ferestre vine din perioada de după cel de-al doilea Război Mondial,  când turiştii au început să vină aici şi s-au mirat de numărul mare de ferestre ale caselor situate de o parte şi de alta a străzilor înguste şi pietruite, scrie descopera. 

Berat este îndeajuns de mic pentru a fi trecut cu piciorul iar turistul ajuns aici nu trebuie să rateze principalele obiective de aici.

 Castelul Kala este încă locuit, există aici şi biserici,plus numeroase baruri. Muzeul de Iconografie Onufri situat în apropiere de castel găzduieşte colecţii fabuloase de icoane picate, vechi de sute de ani. Muzeul de Etnografie din Berat este situat tot în apropierea castelului. Sub Castelul Kala se află cartierele vechi Mangalem (predominant musulman) şi Gorica (tradiţional creştin). Berat este practic înţesat de biserici ortodoxe din secolul 13, toate păstrate exemplar, alături de moschei la fel de bine conservate.

Iubitorii de drumeţii montane pot merge spre Muntele Tomorri pe al cărui vârf este ridicată o moschee veche a confreriei musulmanilor bektaşi. Dacă foamea şi-a făcut simţită prezenţa, merită reţinut că Berat este şi un centru al delicioasei gastronomii tradiţionale albaneze.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.