Preşedintele Traian Băsescu este investitor la bursă cu o deţinere de 2.948 de acţiuni Romgaz (SNG) în valoare de 105.803 lei (24.000 de euro), iar alte 36.000 de dolari sunt plasate de preşedinte în titluri de stat.

Potrivit  Ziarul Financiar, portofoliul de investiţii al pre­şedintelui este cel al unui in­vestitor echilibrat, cu un profil de risc peste media populaţiei, care preferă mai degrabă investiţiile conservatoare în fonduri de obligaţiuni, spun adminis­tratorii de fonduri.

Peste 10.000 de investitori au cum­pă­rat acţiuni Romgaz în oferta publică de­rulată de companie în toamna anului tre­cut, prin care cel mai mare produ­că­tor de gaze din România a strâns 1,7 mi­liar­de de lei de pe bursă.

Printre investitorii în acţiunile Rom­gaz se numără şi preşedintele Tra­ian Băsescu. Potrivit declaraţiei de inte­rese pe anul 2013, preşedintele Ro­mâniei de­ţi­nea la data de 11 iunie 2014 un pachet de 2.948 de acţiuni pe care le-a cum­pă­rat cu o sumă de 87.763 lei (preţ de achi­ziţie).

Cel mai probabil, preşe­dintele a cum­părat acţiunile Romgaz în cadrul ofertei publice deru­la­te de Romgaz în vederea listării la bur­sa de la Bucureşti. La preţul acţiu­nilor Romgaz din 11 iunie de 35,89 lei/titlu, investiţia bursieră a preşe­din­te­lui valorează 105.803 lei, adică cu 18.000 de lei mai mult decât suma investită ini­ţial. Altfel spus, inves­ti­ţia în acţiunile Romgaz i-ar fi adus preşedintelui un profit de 18.000 de lei în decurs de opt luni, dacă se ia în calcul că mo­mentul achiziţiei a fost luna octom­brie, când a avut loc oferta publică, po­tri­vit calculelor ZF.

Calculul se bazează pe ipoteza că preşe­din­tele a cumpărat ac­ţiunile în oferta publică la preţul de 30 de lei. La acest profit se mai adaugă şi dividendele afe­rente celor 2.948 de ac­ţiuni, adică o sumă brută totală de cir­ca 7.600 de lei. Însumând, investiţia în ac­ţiunile Romgaz i-a adus preşedin­te­lui un profit brut de 25.600 de lei, adică un randa­ment de aproape 30% în opt luni, de peste nouă ori dobânda la bancă.

loading...

3 COMENTARII

  1. de unde d-le presedinte?—ai fost in totii anii bugetar,cu 2fiice si o sotie casnica—nu e bine d-le presedinte,nu este bine—-

  2. de unde d-le presedinte?—ai fost in totii anii bugetar,cu 2fiice si o sotie casnica—nu e bine d-le presedinte,nu este bine—-legea 18 este inca vigoare——nu este bine d-le presedinte,se pare ca romanii te-au ales si au avut incredere in domnia ta—–nu crezi ca ar trebui sa mergi mai mult timp la puscarie?.noi romanii spunem —DA—–10 ani te-am suportat ,ne-ai mintit si ne-ai furat—-ai taiat -pensii,ai taiat salarii,ai taiat din alocatia copiilor,a celor cu handicap,de la someri,ai taiat pina si de la VETERANII DE RAZBOI—–RUSINE—SI NESIMTITULUI DE BOC,SI A CELOR DIN P.D.L.—-MARS AFARA JAVRA ORDINARA—–

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.