Home Business Marcel Boloș, despre ce bunuri și servicii se scumpesc/ Ministrul vorbește despre o catastrofă: ”Nu avem cum să ieșim bine, e un drum fără întoarcere”

Marcel Boloș, despre ce bunuri și servicii se scumpesc/ Ministrul vorbește despre o catastrofă: ”Nu avem cum să ieșim bine, e un drum fără întoarcere”

by George Avram

După ce au cheltuit fără măsură, după ce au promis că taie din cheltuieli, dar nu au tăiat, acum trebuie să acopere gaura bugetară. Cum altfel decât crescând taxe și impozite. Până și ministrul de Finațe, Marcel Boloș, vorbește despre o catastrofă.

”Prima măsură cerută de Comisia Europeană este renunțarea la cotele reduse de TVA de 5% și 9% și trecerea la o singură cotă de TVA de 19%. Teoretic, acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025, dacă ne obligă să respectăm raportul Băncii Mondiale, care vine cu recomandări pe acest domeniu. E una din măsuri.  A doua este trecerea la impozitarea progresivă.  A treia este unificarea cotei de impozit pe venit cu cota de CASS, respectiv ajung la 20% și aplicarea acestei cote asupra venitului brut realizat, fără să mai deducem partea de contribuții sociale, CASS și CAS. Este o creștere de impozitare”, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, după negocierile purtate la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, conform Libertatea.

Ministrul a avertizat că dacă nu se iau aceste măsuri dure, ”nu avem cum să ieșim bine, e un drum fără întoarcere”. Guvernul a cerut Bruxelles-ului să accepte un deficit pe 2023 de 5,5%, urmând să fie 4,4% în 2024 și 3% în 2025. Dacă nu se vor aproba, în 2024 vom intra cu ținta de 3%, spune Marcel Boloș, ceea ce ar fi, conform acestuia, ”o catastrofă” pentru țară.

Pentru ce bunuri și servicii ar urma să crească TVA-ul

Iată unde avem 9% TVA

–  Proteze și accesorii după cum sunt descrise în legislația curentă. Există de asemenea proteze dentare care nu suportă taxa pe valoarea adăugată. Se aplică TVA 9% inclusiv pentru livrarea de proteze;

– Livrarea medicamentelor (de uz uman și veterinar);

– Comercializarea de alimente și băuturi destinate consumului animal și uman, inclusiv ingredientele folosite pentru prepararea alimentelor. Pentru încadrarea corespunzătoare a acestora în coduri fiscale trebuie verificate normele metodologice;

– Serviciile de catering și restaurant, mai puțin băuturile alcoolice;

– Distribuirea apei potabile și a apei pentru irigații;

– Comercializarea de pesticide și îngrășăminte, după cum a fost încadrată de către Ministerul Agriculturii. A se verifica normele metodologice pentru a aplica procentul de TVA corespunzător!

Iată unde avem 5% TVA

– Manualele școlare, revistele, publicațiile în general, mai puțin cele publicitare;

– Serviciile hoteliere și cazarea în unități specifice, inclusiv terenurile utilizate pentru cazare în regim de camping;

– Taxele de intrare la muzee, case memoriale, situri arheologice sau culturale, evenimente sportive și alte servicii de acest tip;

– Casele construite în scop social, inclusiv terenul pe care sunt ridicate;

– Casele cu suprafețe mai mici de 120 mp și a căror valoare este mai mică de 450 mii lei (inclusiv terenul);

– Construirea de clădiri pentru primării care vor fi utilizate în scop social;

– Produsele eco, tradiționale și montane.

sursă verificaretva.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.