Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Ca de obicei, proiectul de lege a suferit modificări pe ultima sută de metri față de varianta convenită cu oficialii europeni.
Cei care au depus amandamentul sunt parlamentarii PSD și PNL, prin care au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani.
Deputatul USR Cristian Seidler a venit cu două găleţi în plen afirmând că 210.000 de pensionari speciali există astăzi în România şi tot 210.000 de pensionari speciali vor exista în România şi după adoptarea acestei legi.
„Sunt două găleţi şi un pahar, domnule preşedinte de şedinţă, ca să vadă toată ţara, paharul este de 1125 de lei, 1,3 milioane de români încasează 1125 de lei pensie lunar în timp ce pensionarul special de la PNL, domnul Ciucă, încsează peste 15.000 de lei iar domnul special de la PSD, domnul Dorneanu, încasează 35.000 de lei lunar”, a spus Seidler.
PSD și PNL au venit cu amendamente care amână reforma pensiilor speciale
Reamintim că parlamentarii PSD și PNL au modificat în comisiile de specialitate proiectul de lege care reglementează statutul pensiilor speciale față de varianta prezentată de Guvern. Astfel potrivit noilor modificări procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate.
Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali, potrivit hotnews.ro.
O altă modificare: pensiile speciale vor fi impozitate cu 15%, nu cu 30% cum a fost anunțat inițial
O altă modificare este o impozitarea mai mică, cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum anunțaseră inițial.
Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.