Home Arta Premieră film documentar: „Tot înainte!” Amintiri din copilăria de dinainte de 1989

Premieră film documentar: „Tot înainte!” Amintiri din copilăria de dinainte de 1989

by Ana Barb

Luni, 31 octombrie, începând cu ora 18.00, va avea loc, în sala Studioul Horia Bernea a Muzeului Țăranului Român, Șoseaua Kiseleff, 3, Sector 1, București, premiera filmului documentar „Tot înainte!”Amintiri din copilărie precum și lansarea volumului cu același titlu, semnate de istoricii Valeriu Antonovici și Simona Preda (Curtea Veche Publishing), potrivit unui comunicat de presă al MȚR.

Filmul documentar și volumul analizează fenomenul prin prisma interviurilor cu câteva dintre personalitățile lumii culturale (22 de interviuri), care povestesc despre propriile lor copilării. Dintre intervievați fac parte: Dan C. Mihăilescu, Teodor Paleologu, Mirel Bănică, Doina Jela, Tiberiu Soare, Cristian Pepino, Cezar Paul-Bădescu, Codruț Constantinescu.

Atât cartea, cât și filmul se străduiesc să arate o altă fațetă a societății de dinainte de decembrie 1989. Comunismul nu a însemnat doar lipsa unor drepturi fundamentale, sărăcie și neajunsuri, Securitate și dictatură, condamnați politici și granițe închise, ci a fost și perioada în care au crescut părinții noștri sau perioada în care ne-au crescut pe noi. Este perioada în care ei și-au trăit viața, au avut parte de bucurii și evenimente neobișnuite. Pe lângă ideologia de partid și ambițiile patriotice ale partidului unic, mai exista și puțină viață privată. E adevărat că aceasta era controlată și, de multe ori, confundată cu „spațiul/interesul public”, dar exista și viață privată.

Proiecția va fi urmată de o dezbatere în care se va aborda fenomenul recuperării memoriei, selecția care se operează când vine vorba despre trecut și copilărie dar și despre implicare sau, dimpotrivă despre necontaminare cu elemente propagandistice. Am fost oare conștienți de mecanismele sistemului comunist? În ce grad au afectat ele viața unui copil? Ce a însemnat cravata roșie? Interviurile, dialoguri în fond, sunt incursiuni, plimbări, de la noi cei de azi, către noi, cei de atunci.

Multe dintre mecanismele trecutului, cum ar fi de exemplu dublul limbaj, au fost poate susceptibile în a crea anumite tendințe schizoide  în ce privește sinceritatea față de semeni,  poziționarea față de alteritate, asumarea unor principii pe care unii cu greu și le-au redobândit în anii libertății. A lăsat această duplicitate urme în adulții care suntem acum? Ne-a făcut regimul comunist să punem mai puține sau deloc întrebări? Este bine să spui ceea ce gândești? Îți asumi consecința faptelor tale? – sunt câteva teme de reflecție la care meditează și interlocutorii filmului/cărţii.

Accesul la eveniment este liber.

TRAILER FILM https://www.youtube.com/watch?v=ea2atqj6BrM

EVENIMENT FACEBOOK https://www.facebook.com/events/343978422602509/

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.