Home Lifestyle Pregătiți-vă bagajele, Cosmosul vă așteaptă!

Pregătiți-vă bagajele, Cosmosul vă așteaptă!

Voiaj de plăcere... în Cosmos!

by Marta Andrei

Icar, primul pământean care a încercat să zboare, a plătit cu viața temerara sa încercare.  Dar urmașii lui nu s-au dat bătuți, ci și-au urmat visul, astfel că azi călătorim pe calea aerului în toate colțurile lumii. Dar dacă am îndrăzni mai mult? Oare voiajul printre stele ne va fi și el la îndemână?

Ei bine, unii vizionari ne asigură că da, iar primele zboruri turistice în spaţiu ar trebui să aibă loc curând, stimulând o industrie ce va ajunge la afaceri anuale de miliarde de dolari la 10 ani de la debut. Estimarea a fost făcută de un oficial al Administraţiei Federale pentru Aviaţie din SUA, prezent la audieri într-o comisie din Congres.

Companiile implicate în această activitate, împreună cu NASA, construiesc şi testează deja avioane-rachetă şi nave spaţiale care să poată transporta pe bandă rulantă pasagerii în afara atmosferei. Sunt în pregătire de asemenea zboruri comerciale la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri, care vor expune călătorii la câteva minute de imponderabilitate.

Dar excursia în spaţiu nu poate fi comparată cu misiunea unui profesionist. De la altitudinea la care vor urca vehiculele cu turişti nu se vede întreaga planetă. În plus, aparatele vor poposi preţ de doar câteva minute la marginea Universului. Cu toate acestea, compania Virgin Galactic, parte a grupului controlat de miliardarul Richard Branson, ca şi concernul Astrium (divizie a EADS) ori firme mai mici, precum SXC, şi-au propus ca, în câţiva ani, să poată efectua mai multe zboruri în afara Terrei.

De asemenea, agenția care a trimis turiști pe Stația Spațială Internațională a anunţat că va construi un hotel orbital, iar primul modul al acestuia va avea patru camere şi va putea găzdui până la şapte oaspeți. Constructorii au precizat că viitorul hotel şi noile nave spaţiale private vor reduce preţul unei astfel de călătorii de la 40 la „doar” 15 milioane de dolari, în preţ fiind incluse drumul dus-întors şi un sejur de cinci – şapte zile la hotelul spaţial. La rândul său, compania niponă Obayashi din Tokyo dădea asigurări că vom ajunge printre stele nu neapărat cu rachetele, ci… cu liftul!

Japonezii susţineau că, în mai puţin de 40 de ani, ar putea construi un vehicul pe cabluri din nanotuburi de carbon (material de 20 de ori mai rezistent decât oțelul) care să transporte câte 30 de pasageri la 36.000 de kilometri depărtare de Pământ. Potrivit The Daily Yomiuri, călătoria cu ascensorul SF s-ar face cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, iar pasagerii ar ajunge, după 7 zile şi jumătate, la o staţie orbitală.

Așadar, pregătiți-vă bagajele, Cosmosul vă așteaptă!

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.