Home Actualitate În urmă cu 85 de ani a murit REGINA MARIA/ A vrut ca sfârșitul să o găsească la Sinaia, motiv pentru care s-a întors urgent acasă

În urmă cu 85 de ani a murit REGINA MARIA/ A vrut ca sfârșitul să o găsească la Sinaia, motiv pentru care s-a întors urgent acasă

by Ana Barb

Pe 18 iulie 1938 a murit la Sinaia regina Maria (Alexandra Victoria de Saxa-Coburg), nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii, dar şi a ţarului Nikolai al II-lea al Rusiei; soţia regelui Ferdinand I al României (1914-1927). Avea 62 de ani.

Regina Maria s-a implicat activ în acţiunile Crucii Roşii, din timpul campaniei militare din 1913 din Bulgaria, preocupare devenită şi mai evidentă în timpul războiului de eliberare şi întregire naţională (1916-1919). A  depus, pe plan extern, o intensă muncă de susţinere a intereselor şi drepturilor României; a scris literatură memorialistică; membră de onoare a Academiei Române din 1915 (n. 1875, la Eastwell Park, Anglia).

Regina Maria s-a îmbolnăvit în vara anului 1937, însă tratamentele din România, Italia și Germania  nu au avut niciun efect. Potrivit doctorului ei personal, Maria suferea de cancer pancreatic, însă diagnosticul oficial a fost de ciroză. 

La începutul lunii iulie 1938, Regina, care se afla la tratament la Dresda, a vrut să se întoarcă urgent în România, simțind că a timpul s-a scurs.  A vrut neapărat să o găseacă la Sinaia, pe care a iubit-o atât de mult. Deși Hitler a vrut să îi pună la dispoziție un avion, a ajuns până la urmă acasă cu un tren, pe o căldură sufocantă. Regina Maria a murit la scurt timp după ce a ajuns la Sinaia.

112 900x1200 jpg jpeg
313 0 jpg jpeg

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.