Home Lifestyle Certificat de excelenţă TripAdvisor pentru Cetatea Făgăraş

Certificat de excelenţă TripAdvisor pentru Cetatea Făgăraş

by Marta Andrei

Aşezată la jumătatea drumului dintre Braşov şi Sibiu, Cetatea Făgăraşului e una dintre cele mai mari şi bine păstrate structuri medievale din România şi din Europa şi totodată al doilea cel mai frumos castel din lume, după vestitul Neuschwanstein din Germania, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor, citat de huffingtonpost.com.

Numele Făgăraș vine de la pădurile de fag ce se aflau în vechime în zonă. Înzestrată cu cel mai mare domeniu feudal din voievodat, cetatea pe care istoricul Nicolae Iorga o considera una din ,,podoabele ţării” a fost construită la sfârşitul secolului al XlV-lea.

  • Cercetările arheologice au scos la iveală existenţa, înaintea acestei construcţii de piatră, a unei fortificaţii din lemn, care a fost distrusă de un incendiu.
  • Complexul ridicat ulterior era înconjurat de un şanţ de apărare şi de un val de pământ. Avea o incintă patrulateră, cu patru turnuri, bastioane la colţuri şi un turn de avanpost de tip baricadă pe latura de est.

În anul 1599, în urma campaniei din Transilvania, Mihai Viteazu intră în posesia cetăţii Făgăraşului, dăruind-o Doamnei Stanca.

În secolul al XVII-lea, după modificări şi adăugiri arhitectonice, Cetatea se transformă într-o fastuoasă reşedinţă a principilor Transilvaniei dar, după trecerea în proprietatea Coroanei Habsburgice şi transformarea în garnizoană, începe declinul.

Începutul secolului al XX-lea o găseşte tot garnizoană militară, pentru ca, după 1948, să devină închisoare pentru deţinuţi politic.

Cetatea a fost renovată şi amenajată ca muzeu în 1965.

  • Turiştii pot vizita astăzi o parte din cele 66 de încăperi dispuse pe 5 niveluri, interiorul turnurilor, scările înguste de piatră, curţile interioare şi exterioare şi crama.
  • Ei au la dispoziție ghiduri și audio-ghiduri în cinci limbi: română, engleză, franceză, germană și maghiară. În 2015 a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani impresionanta Sală a tronului, amenajată aşa cum a fost în perioada sa de glorie.
  • La Făgăraş se poate vedea şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care are în interior un sistem cu mai multe cuţite. Î
  • n momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul condamnatului la moarte. Vizitatorii pot admira, în fiecare în weekend și  garda formată din zece străjeri în armuri.

Cetatea este deschisă zilnic și a primit şi un certificat de excelenţă din partea TripAdvisor.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.