Home Lifestyle Câinii nu suportă nedreptatea/ Ei dezvoltă noţiunea de fair-play, devin mai inteligenţi

Câinii nu suportă nedreptatea/ Ei dezvoltă noţiunea de fair-play, devin mai inteligenţi

by Marta Andrei

Comunicare dintre om şi câine a făcut obiectul cercetărilor conduse de dr. Friederike Range, de la Universitatea din Viena.

Specialiştii austrieci au descoperit că prietenii noştri canini dezvoltă, în timp, noţiunea de fair-play, devin mai inteligenţi şi învaţă regulile morale de la oameni, după cum arăta “Daily Mail”.

Faptul că joaca dintre câini devine foarte rar luptă în toată regula arată ca aceste animale se supun regulilor sociale.

Experimentul a prevăzut în primă fază recompensarea câinilor care au ridicat o lăbuţă. Atunci când nu a primit recompense, câinele s-a rugat pentru ea până la jumătate de oră. În etapa următoare, s-a lucrat cu doi câini, din care numai unul a fost recompensat. Imediat, celălalt a refuzat să mai coopereze.

Dr. Friederike Range a explicat:

Unele animale, câinii în special, resimt o puternică aversiune faţă de nedreptate”.

Alte caracteristici canine nebănuite au fost puse în evidenţă de dr. Akiko Takaoka, de la Universitatea din Kyoto, Japonia.

Ca să determine ce este în mintea unui câine atunci când aude glasul unui străin, ea a folosit câteva înregistrari cu voci umane nefamiliare patrupedului, de femei şi bărbaţi, fiecare voce fiind însoţită de fotografia unei persoane.

Uluitor, atunci când sexul persoanei din imagine nu se potrivea cu vocea, câinele se uita îndelung, nedumerit.

”Asta înseamnă că ei pot face asocierea între reprezentarea vizuală a unei persoane şi vocea ei”, crede dr. Takaoka, convinsă că această capacitate – prezentă numai la cele mai inteligente specii- ajută câinii să comunice cu oamenii.

 

Dr. Alexandra Horowitz, de la Colegiul Barnard, din New York, consideră însă că ne înţelegem atât de bine cu prietenii blănoşi  nu fiindcă ei ne citesc gândurile sau ne intuiesc dorinţele, ci fiindcă se ghidează după limbajul corpului ori inflexiunile vocii noastre şi reacţionează prompt.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.